Wykonanie
Kiedy tylko pojawił się na mojewypieki.com od razu postanowiłam zrobić go na walentynki. A co! :) Ogólnie uważam, że okazywać uczucia powinniśmy sobie na co dzień, jednak (jeszcze przynajmniej...) ten dzień akcentujemy
piwkiem dla Połówka i
czekoladkami dla mnie :)Sernik nie jest trudny w wykonaniu i stosunkowo szybko się go robi. Dorota pisze, by piec go w kąpieli
wodnej... i tu pojawił się u mnie problem - bo mimo owinięcia tortownicy trzykrotnie folią aluminiową i tak
woda przedostała się do tortownicy jeszcze przed włożeniem do piekarnika. Szybko więc wyciągnęłam tortownicę i ściągnęłam z niej folię aluminiową, włożyłam do piekarnika, a na niższą półkę położyłam garnuszek wypełniony
wodą... Poza tym, zostało mi sporo musu
malinowego - nakładając 1 łyżeczkę musu rozlewał się bardzo, więc by nie zepsuć efektu "
serc" (które wg moich panów w domu wyglądają jak listki - tak... tak jestem utalentowana....) nie nakładałam go grubo... Sami oceńcie jak wyszło... W każdym razie smak jest bardzo dobry :) Niestety zdjęcia nie najlepszej jakości.... :|

Potrzebujemy (tortownica 24cm):spód:- 160g markiz z
kremem czekoladowym (u mnie HIT brownie & carmel),- 30g
masła,mus malinowy:- 170g
malin (u mnie mrożone),- 2 łyżki
cukru,- 1 łyżka
soku z cytryny,- 2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej,masa serowa:- 500g
twarogu półtłustego (u mnie Jasienica),- 125ml
śmietany 36%,- 2
jajka,- 0,5szkl
cukru,- 1 łyżka
mąki pszennej,- 1 łyżka
mąki ziemniaczanej,- 1 łyżka ekstraktu z
wanilii.Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki zostawić puste - nie smarować niczym. Przygotować masę
ciasteczkową na spód.
Masło roztopić.
Ciastka rozdrobnić w mikserze, dodać roztopione
masło i miksować do czasu powstania masy. Wyłożyć na dno tortownicy, wyrównać. Piec ok. 10min w 175st. Wyciągnąć i wystudzić.
Maliny,
cukier i
sok z cytryny umieścić w garnuszku. Postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać do czasu rozpuszczenia się
cukru i rozmrożenia
malin. Przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Do powstałego sosu dodać
mąkę ziemniaczaną i wymieszać, by nie było grudek.
Twaróg zemleć w maszynce do
mięsa, dodać pozostałe składniki masy serowej i krótko zmiksować - do połączenia składników. Wylać masę
serową na spód
ciasteczkowy, wyrównać. Z musu
malinowego zrobić
serca (listki :P) - nałożyć kleksy musu i przeciągnąć końcówką łyżeczki. Piec 45min w 160st, razem z garnuszkiem
wody. Wyciągnąć z piekarnika, wystudzić i włożyć na noc do lodówki.