Wykonanie
Koleżanka kiedyś namówiła mnie żebym spróbowała upiec amoniaczki.Dużo o nich słyszałam, ale nigdy nie próbowałam upiec.Nie wąchałam też
amoniaku i bałam się zapachów podczas pieczenia.Przepis znalazłam na Youtube
Składniki: (na ok. 95
ciastek)500 g
mąki pszennej120 g
cukru pudru2 łyżeczki
amoniaku1 łyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
soli100 g margaryny/masła2
żółtka (
białka zostawić do smarowania z wierzchu)1 całe
jajko1/2 szklanki
mlekacukier kryształ do posypania
Mąkę,
cukry,
amoniak i
sól mieszamy razem. Dodajemy pokrojony tłuszcz i lekko zagniatamy z suchymi składnikami. Dodajemy
żółtka, całe
jajko i
mleko. Zagniatamy na ładne żółte ciasto odchodzące od rąk. Jeśli byłoby za twarde dodajemy odrobinę
mleka. Zawinięte w folię lub ściereczkę wkładamy do lodówki na ok. 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm i wykrawamy
ciastka foremką. Układamy gotowe
ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, "malujemy" rozmieszanym
białkiem i posypujemy kryształkami
cukru. Wkładamy do piekarnika na ok. 15 min aż się zarumienią.
Amoniak przechowujemy w szczelnym słoiczku, bo nieprzyjemnie pachnie. Kuchnię podczas pieczenia
ciastek także warto wietrzyć ;)