Wykonanie

Wciąż panuje u mnie w kuchni faza na dania ze składników kuchni azjatyckiej. Dzisiaj zwykły
makaron ryżowy zasmażany z seitanem,
białą fasolą i
porem. Tak naprawdę nie jest to czysty seitan, a już poddane obróbce gotowe płaty. No ale komu by się chciało robić w domu, z resztą nigdy nie wyszedł mi zbyt smaczny, gdy podejmowałem próby samodzielnego przygotowania go: czy to z
mąki, czy z gotowego czystego glutenu, zawsze było coś nie tak. Tak więc w tym przypadku kupuję gotowce, ale wracając do tematu:Składniki:- szklanka ugotowanego
makaronu ryżowego- 10-15cm
pora- 150g seitanu- pół puszki
białej fasoli- kumin, suszona
trawa cytrynowa,
sól,
pieprz,
słodka papryka- odrobina
oleju- kilka gałązek
pietruszki* opcjonalnie
sezam do posypaniaDokładnie odcedź
makaron.
Pora przetnij w krzyżyk i posiekaj na plastry.Rzuć
pora na rozgrzaną łyżkę
oleju.Odcedź
fasolę, pokrój seitan w kostkę, oba składniki dorzuć na patelnię.Dopraw, Smaż chwilę mieszając.Dodaj
makaron, zmniejsz gaz i podsmażaj chwilę dużo mieszjąc.Dodaj posiekaną
pietruszkę i zamieszaj.