ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem

Kotlety mielone nadziane, owinięte boczkiem

nazwa

Wykonanie

W proteście przeciwko zwykłym kotletom mielonym smażonym na patelni przedstawiam kolejną ich wersję. ;-) Tym razem są to kotlety mielone nadziane serem i pieczarkami, owinięte boczkiem. Szybko, smacznie i treściwie. Podajemy obowiązkowo z ziemniakami i surówką - wtedy smakują najlepiej.
500g mielonego mięsa
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
150g wędzonego boczku w plastrach
100g żółtego sera
100g pieczarek
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz
1. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą i przyprawami. Dokładnie wyrabiamy, jeśli masa będzie zbyt kleista dodajemy więcej bułki tartej.
2. Ser i pieczarki ścieramy na tarce. Mieszamy ze sobą.
3. Na rękę nabieramy mięso jak na standardowej wielkości kotleta. Formujemy kulkę, którą rozpłaszczamy. Na środek wykładamy pieczarki i ser, następnie zaklejamy kotlet i ponownie nadajemy okrągły kształt. Postępujemy tak do wyczerpania składników.
4. Każdy kotlet owijamy plastrem wędzonego boczku. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 40 minut.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/04/kotlety-mielone-nadziane-owiniete.html