Wykonanie
Tegoroczny Sylwester obfitował w różnego rodzaju przekąski, wtedy też odkryłam ptysie na słono a moje zauroczenie nimi trwa do dziś. :-) Pasta
szynkowa pojawia się tu również nie pierwszy raz (i zapewniam, że nie ostatni) a w połączeniu z ptysiowym
ciastem wypadła doskonale! Tę smaczną i elegancką zarazem przekąskę pokocha każdy - gwarantuję. :-)
Ciasto ptysiowe:1 szklanka
mąki1 szklanka
wody125 g
margaryny4
jajka LPasta:250g
wędzonej szynki2
ogórki konserwowe1 łyżeczka ostrej
musztardy2-3 łyżki
majonezusól,
pieprz1. W garnku z nieprzywierającą powierzchnią gotujemy
wodę z
margaryną. Kiedy się zagotuje wsypujemy
mąkę pszenną, energicznie mieszamy by ciasto się nie przypaliło. Gotujemy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek. Studzimy.2. Przestudzone ciasto miksujemy z
jajkami do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W przypadku braku rękawa, możemy wyłożyć ciasto zwykłą łyżką, zachowując okrągły kształt. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut.3. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy.4. Upieczone ptysie przekrawamy na pół. Do środka kładziemy po łyżce pasty. Dowolnie dekorujemy.