Wykonanie
Sezon na
szparagi uważam za rozpoczęty - w tym roku pokazały się wcześniej niż zwykle :) Uwielbiam - szczególnie zielone :)Często wykorzystuję
szparagi do dań
śniadaniowych, ponieważ świetnie smakują w towarzystwie
jajek.
Szparagi są szczególnie polecane dla osób, które chcą schudnąć - w 100 g mają jedynie 18 kcal, są bogate w błonnik, witaminy A,C,K i E oraz kwas foliowy, żelazo, potas fosfor. Wspomagaj pamięć i koncentrację, mają działanie pobudzające, odprężające oraz odmładzające. Oczyszczają organizm, pozytywnie wpływają na wątrobę oraz nerki.Połączenie
szparagów z
jajkami daje nam bardzo sycące , bogate w
białko i składniki mineralne śniadanie :)( i po raz enty przypominam, że
jajka na śniadanie powodują znaczne przyspieszenie metabolizmu :))

SKŁADNIKI(dla 1 osoby - 195 kcal)2-3
jajka5 szt.
zielonych szparagówgarść
pomidorków koktajlowych (80g)
sólpieprz1/2 łyżeczki
ziół prowansalskich1 łyżeczka
masłaPRZYGOTOWANIEOdrywamy zdrewniałe części
szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut.
Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół.
Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy
solą,
pieprzem i
ziołami.Na patelni rozpuszczamy
masło, wylewamy
jajka i dorzucamy warzywa. Smażymy na średnim ogniu.

Kiedy omlet lekko się zetnie, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Od razu podajemy. Smacznego :)


1 omlet z 2
jajek to 195 kcal, w tym:-
białko - 17,6 g- tłuszcz - 11 , 4 g- węglowodany - 9 , 2 g- błonnik - 3 , 3 g