ßßß
SKŁADNIKI(dla 1 osoby - 195 kcal)2-3 jajka5 szt. zielonych szparagówgarść pomidorków koktajlowych (80g)sólpieprz1/2 łyżeczki ziół prowansalskich1 łyżeczka masłaPRZYGOTOWANIEOdrywamy zdrewniałe części szparagów, obieramy je do 1/3 wysokości i kroimy każdą na 3 części. Zalewamy wrzątkiem i blanszujemy przez kilka minut. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Jajka roztrzepujemy w kubku i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami.Na patelni rozpuszczamy masło, wylewamy jajka i dorzucamy warzywa. Smażymy na średnim ogniu.
Kiedy omlet lekko się zetnie, przykrywamy i zostawiamy na małym ogniu do całkowitego ścięcia. Od razu podajemy. Smacznego :)
1 omlet z 2 jajek to 195 kcal, w tym:- białko - 17,6 g- tłuszcz - 11 , 4 g- węglowodany - 9 , 2 g- błonnik - 3 , 3 g