ßßß
Po ostatniej dużej dawce serników i mazurków mam dla Was małe słodkie co nieco w karaibskich klimatach. Moje ulubione połączenie: rum i kokos oblane czekoladą czyli domowa podróbka słynnych batoników. Może wizualnie nie są przepiękne ale w smaku po prostu bomba!Składniki na około 20 niedużych batoników:200 g wiórek kokosowych (najlepiej drobnych)125 ml śmietanki 30%60 g cukru pudru3 łyżki rumu (lub więcej)80 g masła200 g czekolady (najlepiej pół na pół mleczna z deserową)2 łyżki mlekaŚmietankę i masło podgrzać w rondelku aż się połączą. Wsypać kokos, cukier puder i wlać rum. Dokładnie wymieszać, wystudzić a następnie wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa się schłodzi i będzie miała bardziej zwartą konsystencję formować batoniki. Układać je na kratce do studzenia. Czekoladę połamać i wlać do niej mleko. Rozpuścić nad parą, przestudzić. Za pomocą pędzelka posmarować batoniki. Odstawić, żeby czekolada zastygła.