Wykonanie
Po ostatniej dużej dawce serników i mazurków mam dla Was małe słodkie co nieco w karaibskich klimatach. Moje ulubione połączenie:
rum i
kokos oblane
czekoladą czyli domowa
podróbka słynnych batoników. Może wizualnie nie są przepiękne ale w smaku po prostu bomba!Składniki na około 20 niedużych batoników:200 g wiórek
kokosowych (najlepiej drobnych)125 ml
śmietanki 30%60 g
cukru pudru3 łyżki
rumu (lub więcej)80 g
masła200 g
czekolady (najlepiej pół na pół
mleczna z deserową)2 łyżki
mlekaŚmietankę i
masło podgrzać w rondelku aż się połączą. Wsypać
kokos,
cukier puder i wlać
rum. Dokładnie wymieszać, wystudzić a następnie wstawić do lodówki na godzinę. Kiedy masa się schłodzi i będzie miała bardziej zwartą konsystencję formować batoniki. Układać je na kratce do studzenia.
Czekoladę połamać i wlać do niej
mleko. Rozpuścić nad parą, przestudzić. Za pomocą pędzelka posmarować batoniki. Odstawić, żeby
czekolada zastygła.