ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa babka z jabłkami

Drożdżowa babka z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Pieczenie babki na święta stało się już naszą tradycją. Co roku wymyślam jakąś nową wersję, żeby móc zaskoczyć zarówno siebie, jak i bliskich jej smakiem. Oczywiście, są takie do których często wracamy, jednak w tym okresie powstaje coś nowego. I tak postanowiłam nadziać babkę ukochanymi jabłkami. Skusicie się?
S kładniki:
500g mąki
40g świeżych drożdży
100 ml mleka
4 łyżki cukru
2 jajka
75g roztopionego masła
50 ml alkoholu(u mnie koniak)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem
3 prażone jabłka z cukrem i kardamonem
Przygotowanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Do mąki dodajemy roztopione masło, jajka, koniak i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy. Rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy jabłkami i zwijamy jak roladę, którą przekładamy do foremki na babkę. Pieczemy ok 35-40 min w 180stopniach.
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2016/03/drozdzowa-babka-z-jabkami.html