Wykonanie

Pieczenie babki na święta stało się już naszą tradycją. Co roku wymyślam jakąś nową wersję, żeby móc zaskoczyć zarówno siebie, jak i
bliskich jej smakiem. Oczywiście, są takie do których często wracamy, jednak w tym okresie powstaje coś nowego. I tak postanowiłam nadziać babkę ukochanymi
jabłkami. Skusicie się?S kładniki:500g
mąki40g świeżych
drożdży100 ml
mleka4 łyżki
cukru2
jajka75g roztopionego
masła50 ml
alkoholu(u mnie
koniak)1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią i
kardamonem3 prażone
jabłka z
cukrem i
kardamonemPrzygotowanie:W ciepłym
mleku rozpuszczamy łyżkę
cukru i
drożdże.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy
cukier. Do
mąki dodajemy roztopione
masło,
jajka,
koniak i zaczyn
drożdżowy. Ciasto mieszamy a
potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy. Rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy
jabłkami i zwijamy jak roladę, którą przekładamy do foremki na babkę. Pieczemy ok 35-40 min w 180stopniach.

