ßßß
Pieczenie babki na święta stało się już naszą tradycją. Co roku wymyślam jakąś nową wersję, żeby móc zaskoczyć zarówno siebie, jak i bliskich jej smakiem. Oczywiście, są takie do których często wracamy, jednak w tym okresie powstaje coś nowego. I tak postanowiłam nadziać babkę ukochanymi jabłkami. Skusicie się?S kładniki:500g mąki40g świeżych drożdży100 ml mleka4 łyżki cukru2 jajka75g roztopionego masła50 ml alkoholu(u mnie koniak)1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią i kardamonem3 prażone jabłka z cukrem i kardamonemPrzygotowanie:W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier. Do mąki dodajemy roztopione masło, jajka, koniak i zaczyn drożdżowy. Ciasto mieszamy a potem wyrabiamy ok 10 min aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz je zagniatamy. Rozwałkowujemy na duży prostokąt, smarujemy jabłkami i zwijamy jak roladę, którą przekładamy do foremki na babkę. Pieczemy ok 35-40 min w 180stopniach.
