Wykonanie
"
Woda jest podstawą życia na Ziemi. Bez
wody życie biologiczne jest niemożliwe w jakiejkolwiek formie. Rodzimy się, posiadając w organizmie więcej niż 90%
wody.
Woda dostarcza do komórek składniki odżywcze oraz zabiera pozostałości metaboliczne.W miarę upływu lat, zawartość
wody stale zmniejsza się i spowalnia metabolizm, pogarsza przepływ
krwi, a co za tym idzie, zmniejsza się dostawa składników odżywczych do narządów wewnętrznych i tkanek. W wieku 70 lat zawartość
wody w organizmie stanowi tylko 55–60%. Jest zatem oczywiste, że stan naszego zdrowia zależy bezpośrednio od tego, ile i jakiego rodzaju
wodę pijemy.
Woda została zamieniona
napojami sztucznie słodzonymi, gazowanymi,
kawą,
herbatą. My już nie umiemy pić
wody. Często słyszymy twierdzenie, że ktoś nie czuje potrzeby wypicia 1,5-2,5 litrów
wody dziennie,
pije tylko wtedy, gdy czuje pragnienie. Trzeba jednak zauważyć, że gdy poczujemy pragnienie w organizmie już brakuje od 0,5 do 1 litra
wody. Dlatego często nasze komórki są wysuszone, a to mocno utrudnia wszystkie procesy chemiczne organizmu."Każdy z nas chyba chce pić jak najlepszą i najbardziej zdrową
wodę. Kranówkę można pić, choć wolałabym bez zawartych w niej np. chloru czy siarczanów.Poszukałam trochę w internecie. Znalazłam filtr do zamontowania pod zlewem, ale n iestety nie mam możliwości zainstalowania, ponieważ mam wysuwaną wąską szafkę . Szukałam więc dalej i znalazłam naczyniowy jonizator
wody - coś innego, niż tradycyjny filtr dzbankowy, czy np. odwrócona osmoza.Jonizator
wody Aquator Silver plus, produkuje
wodę zjonizowaną (alkaliczną i kwasową), a także
wodę srebrną, ze srebrem w formie
jonów.Budowa jonizatora:W skład zestawu wchodzi:2) dwuczęściowe naczynie wyjmowane (rozdzielające
wodę alkaliczną od kwasowej),3) zestaw 20 szt. membran,4) uchwyt z elektrodą srebrną,5) podstawka (talerzyk) do odstawiania pokrywy z elektrodami po procesie jonizacji,6) opis techniczny i instrukcja obsługi w
języku polskim wraz z pisemną gwarancją na 24 miesiące (2 lata),7) poradniki: "Rekomendacje używania
wody zjonizowanej i
wody srebrnej" i "Dlaczego trzeba pić
wodę zjonizowaną" oraz broszura: "Jak
woda wpływa na Twoje zdrowie"8) książka: "
Woda zjonizowana - życie bez chorób",9) kilka dodatkowych produktów w obniżonej cenie, przy zakupie jonizatora
wody (np. dodatkowe membrany w cenie obniżonej o 27 zł)
Poniżej zalety i wady jonizatora:+ Produkcja
wody alkalicznej - to zdecydowanie największa zaleta (na końcu wpisu więcej o właściwościach
wody alkalicznej oraz o zakwaszeniu organizmu)+ W wodzie nie ma
jonów rozpuszczonych
soli kwaśnych (chloru, siarki, fosforu, etc.), pozostają one w osobnym pojemniku - w wodzie kwaśnej.
Wody tej nie powinno się jej pić (wyjątki, przy niektórych dolegliwościach - szczegóły dawkowania zamieszczone są w dołączonej ulotce), natomiast można jej swobodnie używać do dezynfekcji.+ Produkcja
wody srebrnej (nie mylić ze srebrem koloidalnym) - odrębna funkcja, do użycia której należy użyć elektrody srebrnej (próba srebra 999,9; masa: 9,7g +/-0,1g). N ależy ją wstawić w wyznaczone miejsce w górnej części jonizatora i użyć do jej przygotowania
wody destylowanej lub jonizowanej (nie kranowej).
Woda srebrna jest pozbawiona wirusów i bakterii. Ma działanie bakteriobójcze i wirusobójcze, a jej stosowanie polecane jest na wiele dolegliwości (m.in. na przeziębienie, oparzenia, grzybice skóry, wrzody, zatrucie pokarmowe, itd.).+ Pojemność jonizatora: 3 litry. W kilka minut produkuje się w oddzielnych naczyniach: zjonizowana
woda alkaliczna (2,7 l), o różnych parametrach pH do wyboru i jednocześnie zjonizowana
woda kwasowa (0,3 l) -
mowa tu o produkcji
wody w zakresie od 8 do 9,2 pH.Dla pH powyżej 9,2 do 11,4 należy przestawić naczynie wyjmowane w drugie miejsce w dnie naczynia głównego i wtedy
woda o wysokim pH produkowana jest w naczyniu wyjmowanym, a pozostała
woda (2,7l) produkuje się lekko kwasowa.Za produkcję danego rodzaju
wody (alkalicznej lub kwasowej), odpowiada dany rodzaj elektrody (ciemna -
woda kwasowa, ze stali nierdzewnej -
woda alkaliczna).+ Do jonizatora używamy
wody wodociągowej.+ Obsługa jonizatora
wody jest bardzo łatwa. S teruje się nim za pomocą wyświetlacza z przyciskami, w
języku polskim, wybierając żądaną wartość pH. Po zakończeniu jonizacji wystarczy zdjąć pokrywę z elektrodami i przelać
wodę do szczelnego szklanego naczynia.
+ Model, który posiadam (z 2015r.), który różni się od poprzednich: bardziej zaawansowanym algorytmem, nowocześniejszym rozwiązaniem w sferze elektroniki oraz trwalszym pokryciem anody (bardziej odpornym na zadrapania). Jest również lżejszy (waży 1 , 2 kg).- Cena. Jonizator kosztuje dużo. Bardzo długo wahałam się, ale właściwości
wody alkalicznej skłoniły mnie do zakupu. Cena we wszystkich sklepach internetowych jest taka sama (1577 zł). Wybrałam sklep znaturyzdrowie.pl, ponieważ w ramach darmowej przesyłki, można kupić jeszcze inne produkty z asortymentu sklepu. D o jonizatora
wody można dokupić inne produkty oferowane wraz z jonizatorem
wody w obniżonej cenie.Jeśli chcielibyście wydać mniej na jonizator, dostępny jest również jonizator o pojemności 1 , 5 l. za 997 zł.- Mniej więcej co 12-18 miesięcy trzeba zakupić zestaw dodatkowych membran w cenie ok. 55 zł- Zjonizowaną
wodę alkaliczną należy zużyć jak najszybciej, dopóki jest świeża, najlepiej w ciągu 12 godzin od wytworzenia (pH
wody zmniejszają się z godziny na godzinę, a po 12 godzinach najczęściej jest neutralne, ok. 7)- Ścianki szklanego dzbanka, w którym przechowywana jest
woda, zachodzą
białym osadem, świadczy to o dużej zawartości
jonów wapiennych. Osadu będzie wytrącać się więcej, wraz ze wzrostem uzyskiwanego pH.- Po procesie jonizacji pojawia się wapienny nalot na elektrodzie ze stali nierdzewnej. Trzeba ją czyścić co kilka dni:
octem lub plasterkiem
cytryny (ciemnej elektrody nie czyści się).- Kolejny sprzęt stojący na blacie kuchennym. Przeprowadzam proces jonizacji min. 3
razy dziennie, więc mam wrażenie, że na blacie non stop stoi rozłożony dzbanek (po użyciu trzeba osuszyć pokrywę i naczynie wyjmowane z membraną). Dla orientacji: średnica dzbanka to 17 cm, wysokość stojącej pokrywy 22 cm.
Jeśli podczas użytkowania pojawią się jeszcze jakieś plusy, bądź minusy - na pewno uzupełnię recenzję.Rekomendacje używania
wody zjonizowanej (alkalicznej bądź kwasowej) to m.in.: alergia, ból gardła, grypa, katar, ból zębów, cukrzyca, zapalenie krtani,
zaparcie, biegunka, zgaga, wypadanie włosów, podlewanie kwiatów, zwalczanie mszyc, dezynfekcja: rąk, jaj,
warzyw i owoców, podłogi, itp.
Mam nadzieję, że cały wpis pomoże Wam podjąć decyzję odnośnie ewentualnego zakupu jonizatora, a przynajmniej sprawi, że zaczniecie pić więcej
wody ;).Przyznajcie się, jak to jest u Was z piciem
wody - ile szklanek/litrów dziennie wypijacie?A może ktoś z Was ma jonizator? Jak długo go używacie? Czy zauważyliście jakieś pozytywne zmiany w swoim zdrowiu?----------------------------------------------------------------Korzyści z zastosowania
wody alkalicznej.Jedną z podstawowych zasad dobrego zdrowia jest równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Jednakże w dzisiejszych czasach większość produktów spożywanych przez nas jest kwasotwórczych (np.:
mięso,
ryby, produkty mączne,
napoje alkoholowe i sztucznie słodzone, gazowane,
soki pasteryzowane,
słodycze, produkty o wysokim stopniu przetworzenia, itd.)Lista produktów alkalicznych jest bardziej skromna: świeże
owoce i warzywa, niegazowana
woda mineralna, świeże niepasteryzowane
soki.Produkty alkaliczne powinny stanowić 80 procent diety, a więc zachowanie proporcji tych produktów nie jest łatwe .W procesie metabolicznym powstałe zanieczyszczenia kwasowe organizm stara się jak najprędzej wydalić z organizmu z moczem, a następnie z wydychanym powietrzem. Gdy w organizmie brakuje składników zasadowych (np. wapń, potas, sód, magnez), te procesy nie mogą być wykonywane efektywnie.Gdy organizmowi brakuje substancji alkalicznych, to jego kwasowość wzrasta, zmniejsza się alkaliczność
krwi (zasadowość
krwi musi utrzymywać się w przedziale od 7,35 do 7,45 pH). Nawet najmniejsze zmiany poza te granice wywołują bardzo poważne problemy zdrowotne.Jeżeli zasadowość organizmu spadnie (kwasowość się podniesie) do 6,95, człowiek
traci przytomność i umiera.Organizm zamienia kwasowość, zwiększające się odpady, których nie może szybko wydalić - w stałe, które nie mają wpływu na pH i magazynuje w różnych częściach ciała, często w postaci
tkanki tłuszczowej. W takim stanie jest minimalizowany ich wpływ na organizm (często nadwaga, skupienia
tkanki tłuszczowej to wynik skupiania się odpadów kwasowych). Skupienia odpadów kwasowych to także – cholesterol, kamienie w nerkach i trzustce, moczany, siarczany, fosforany.Zalety
wody alkalicznej1. Naturalny p rzeciwutleniacz .W wodzie alkalicznej są wolne elektrony, tj. takie, które mogą być przekazane. Ta właściwość jest szczególnie skuteczna przy neutralizacji szkodliwych skutków wpływu wolnych rodników.Pijąc
wodę alkaliczną, organizm otrzymuje dodatkową ilość wolnych elektronów, które są zabierane przez wolne rodniki. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne
wody alkalicznej, chronione są komórki zdrowe i wzmacniany jest system odpornościowy organizmu.2. Alkalizuje organizm.Wskaźnik pH pokazuje na ile kwaśna jest każda substancja, tj. jaka jest zawartość
jonów H+ w takiej substancji. Wartości pH mogą wahać się w przedziale od 0 do 14.pH
wody alkalicznej wynosi od 8 do 12, kiedy spada od 7 do 0, to płyn staje się bardziej kwaśny.Wartości pH 8,5 – 9,5 najbardziej odpowiadają parametrom środowiska wewnętrznego organizmu, które są lekko alkaliczne (z wyjątkiem kwasu żołądka). Bardzo ważne jest pH
krwi. Organizm może funkcjonować tylko jeżeli krew jest lekko alkaliczna pH 7,35 – 7,45.Wraz z rozwojem, każdy organizm zakwasza się, zasadowość
krwi zmniejsza się, a nagromadzenie pozostałości kwasowych i związane z tym ryzyko chorób, rośnie. Niezbędne do zmniejszenia kwasowości minerały alkaliczne, organizm może otrzymać tylko razem z żywnością i płynami.W wodzie alkalicznej znajdują się także, wymagane do neutralizacji pozostałości kwasowych,
jony metali alkalicznych (wapnia, magnezu, potasu,
sodu), które organizm absorbuje najlepiej, utrzymując tym samym alkaliczne środowisko organizmu i wzmacniając odporność na choroby.3. Bezpośrednie absorbowanie.Cząsteczki
wody alkalicznej są połączone w znacznie mniejsze formacje (5-6 cząsteczek) niż zwykłej
wody pitnej (10-13 cząsteczek).
Woda z takimi właściwościami jest znacznie lepiej wchłaniana do tkanek, usuwa z jelita nagromadzone toksyny, nasyca komórki
wodą, rozpuszcza najtrudniej osiągalne toksyny.
Woda alkaliczna bardzo skutecznie neutralizuje i skrapla pozostałości kwasowe, które
potem są łatwo usuwane poprzez nerki.4. Jest bardziej ciekła.Napięcie powierzchniowe
wody alkalicznej jest prawie dwa
razy niższe niż
wody z wodociągu. Oznacza to, że alkaliczna
woda jest bardziej ciekła, „mokra”. Pamiętając to, że krew to nawet 90%
wody, łatwo zrozumieć, że dostarczając wystarczającą ilość
wody alkalicznej, krew staje się bardziej ciekłą. Jest to bardzo ważne, ponieważ jeśli organizm kwaśnieje, to krew zagęszcza się, zakłóca się krążenie
krwi, zwiększa się zagrożenie powstania skrzepów
krwi.5. Więcej tlenu.W wodzie alkalicznej dominują ujemne
jony OH-, tj. w wodzie jest jedyny atom tlenu cząsteczki
wody. Dlatego pijąc
wodę alkaliczną organizm otrzymuje dodatkową dawkę tlenu. .Zasady (związki alkaliczne) neutralizują kwasy.Bardzo często przyczyną tego
bólu w różnych częściach ciała są skumulowane w tej części ciała resztki kwasowe. Ból pokazuje gdzie są skupiane w pierwszej kolejności. Ważne jest, aby zrozumieć, że z większości produktów, które spożywamy powstają resztki kwasowe, które są przyczyną wielu chorób degeneracyjnych i przewlekłych. Dlatego nie należy dziwić się lepszemu samopoczuciu, jeżeli zmniejszymy ilość akumulowanych odpadów -
woda alkaliczna szybko i efektywnie w tym pomaga.Uczeni i eksperci o zakwaszeniu organizmu.Większość chorób, z którymi się spotykamy ma jedną wspólną cechę. Większość uczonych potwierdza, że choroba rozpoczyna się od destabilizacji równowagi kwasowo-zasadowej.Gdy brakuje substancji alkalicznych, odpady kwasowe nie są całkowicie neutralizowane. To z kolei bardzo przyśpiesza fizjologiczne starzenie się. Podczas starzenia się organizm nieuchronnie kwaśnieje. Zmniejszenie kwasowości organizmu może skutecznie zatrzymać wszystkie choroby degeneracyjne i przewlekłe.Dr. Susan Lark, lektor uniwersytetu i autor „Chemistry of Success”
mówi: „4– 6 szklanek
wody alkalicznej w ciągu dnia zmniejszą kwasowość organizmu.
Wody alkalicznej należy używać, gdy grożą takie choroby jak przeziębienie, grypa, zapalenie oskrzeli tj. gdy powstają sytuacje dla zwiększania się zakwaszenia organizmu.
Woda zjonizowana tak jak i witaminy C, E, beta karoten, działa jak antyoksydant, bo ma dużo wolnych elektronów. Ta właściwość także pomaga uniknąć chorób
serca, udaru
serca, problemów z systemem immunologicznym…”.Lekarz i naukowiec, D. Aschbach, opublikowała wiele obiecujących wyników badań klinicznych z Berlińskiej kliniki, o efekcie
wody alkalicznej w leczeniu 1 i 2 typu cukrzycy.Pijąc
wodę alkaliczną przez 4-6 tygodni, zapotrzebowanie w iniekcjach insuliny zmniejszało się do 70 proc., ilość glukozy we
krwi zmniejszała się o 30 proc. Nawet po tym jak badana osoba przestawała pić
wodę alkaliczną te parametry zmniejszały się jeszcze przez 4-5 miesięcy.Zakwaszenie organizmu można zatrzymać.Stres, ciągłe przeciążenie fizyczne i psychiczne pracą, strach, niepokój, depresja to poważne czynniki zakwaszenia organizmu. A więc relaksacja, harmonia ze środowiskiem i umiejętność rozluźniania się także pomagają zwalczać zakwaszenie organizmu.Ogromną rolę w zakwaszeniu organizmu odgrywa dzisiejszy sposób odżywiania. W większości
krajów świata jest już tradycją spożywanie w większości pokarmów zakwaszających organizm. Można to powstrzymać jedynie poprzez spożycie odpowiedniej ilości pokarmów zasadotwórczych tj.
owoców, warzyw,
świeżych soków.Jak rozpoczynają się choroby?Gdy w spożywanym pokarmie brakuje mikroelementów alkalicznych, zwłaszcza wapnia, organizm „pożycza” je z kości. Tak rozpoczyna się osteoporoza. Gdy w stawach zwiększa się ilość
soli kwasów moczanowych, pojawiają się pierwsze objawy artretyzmu, dny moczanowej.Jeżeli dla neutralizacji odpadów kwasowych znajdujących się obok trzustki brakuje zwłaszcza
jonów wapnia, zostaje naruszona produkcja insuliny i może dojść do rozwoju cukrzycy. Na dzień dzisiejszy wielu ludzi żali się na zgagę, która częściej pokazuje nie zwiększoną kwasowość organizmu, lecz jest sygnalizatorem, o zwiększaniu się zakwaszenia całego organizmu.Najczęstszą przyczyną nadciśnienia
krwi jest to, że w środowisku kwasowym gęstniejąca krew zaczyna zatykać kapilary. Odpady kwasowe akumulują się w żyłach. One mogą zatkać nawet kapilary dostarczające krew dla mózgu. Pojawiają się realne szansy na udar mózgu. Pijąc
wodę alkaliczną odpady kwasowe są naturalnie rozcieńczane i lekko wydalane przez nerki.Pijmy wiec jak najwięcej
wody.We wpisie wykorzystałam informacje zamieszczone na stronie znaturyzdrowie.pl, za zgodą właściciela.