Każdy zna kapuśniak . Dziś u nas jego czeska wersja w wydaniu wegetariańskim/postnym. Sporo w niej poza kapustąziemniaków i kminki, więc naprawdę czuć w niej czeskiego ducha ;)Składniki:200 g kapusty kiszonej4 średniej wielkości ziemniaki200 ml kwaśniej śmietany100 ml mleka2 łyżki miałkiej mąki30 g masłasólkminekcukierObranie i opłukane ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Zalać wodą, osolić i dodać kminek. Kiedy ziemniaki będą prawie gotowe (powinny być twardawe) dodać opłukaną kiszoną kapustę i zagotować. Dodać do zupy kwaśną śmietanę zaprawioną mlekiem i mąką. Zamieszać i jeszcze chwilę razem pogotować. Dosolić, popieprzyć, ewentualnie do smaku dodać odrobinę cukru lub wodyspodkapusty, w zależności od preferencji smakowych. Do podania na wierzchu zupy dodać płatkimasła.