Wykonanie
Dziś kolejna zupa czeska. Tradycyjnie, dużo w niej
nabiału i
mąki - Czesi uwielbiają zabielane zupy na zasmażce lub po prostu zaciągnięte
mąką. Ta zupa świetnie smakuje i latem i zimą. To tradycyjna wersja zupy z Karkonoszy, jednak w wielu różnych wersjach jest znana w całych Czechach. Najważniejsze to
mieć dobre
grzyby :)Składniki:litr
wody200 g mrożonych podgrzybkówcztery średnie
ziemniaki100 ml
śmietany kremówki2 łyżki
mąki100 ml
maślankiszczypta
kminkusól i
pieprzświeży
koperekjajkaewentualnie
ocet do smaku
Grzyby zalać
wodą (około 1 litra) i posolić. Krótko pogotować, następnie dodać
kminek i pokrojone
ziemniaki. Gotować około 15 minut, aż będą prawie miękkie. Kremówkę wymieszać z
mąką, wlać do zupy i pogotować. Dodać
maślankę, pogotować i przyprawić do smaku
koperkiem. Do zupy wbić
jajko i szybko wymieszać. Doprawić
solą i
pieprzem oraz ewentualnie
octem, jeżeli ktoś lubi wyraziste kwaśne smaki.