Wykonanie
W grudniu wygrałam wspaniałą książkę"Wykwintne desery polskie"Przepisy zaprezentowane stworzyli m.in. Aleksandra Sowa, Paweł Małecki, Joanna Klimas-Profus, Janusz Profus i inni. Wśród cudownych przepisów znalazłam przepis na pierniczki z
mąki żytniej pani Aleksandry Sowy. Pierniczki wyszły mięciutkie, pyszne w smaku i zdrowe. W smaku przypominają katarzynki.
. Składniki500g
mąki żytniej300g
miodu gryczanego14g
przyprawy do piernika50g
jajek kurzych10ml
spirytusu6g
sodyforemka serduszko klik
Wykonanie
Mąkę przesiać.
Miód przelać do rondelka o grubym dnie razem z
przyprawą do piernika przesmażyć. Dodać go do
mąki wraz z
sodą,
jajkami praz spirytuałem, dokładnie wyrobić. Na stolnicy rozwałkować ciasto.
Wycisnąć pierniczki dowolnymi foremkami. Wstawić do piekarnika rozgrzanego o 160stopni C i piec około 15 minut.