ßßß Cookit - przepis na Piernikowe witrazyki

Piernikowe witrazyki

nazwa

Wykonanie

Przepis podaję za Wariatką327 .
600-700 g mąki
1 1/2 szklanki miodu
1/4 kostki masła
łyżeczka sody
3 łyżki przyprawy do piernika
opakowanie kolorowych landrynek
Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać cukier i sodę oraz przyprawę do piernika i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać miód i masło. Ostrożnie wymieszać. Ugniatać ciasto, aż będzie gładkie, następnie rozwałkować. Jeśli będzie się kleiło, podsypać mąką. Wyciąć pierniczki, z otworem o dowolnym kształcie w środku. Landrynki posegregować kolorami. Włożyć do woreczków i potłuc tłuczkiem do mięsa. Rozdrobnionymi landrynkami napełnić otwory w pierniczkach, ułożonych na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec około 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Po upieczeniu, zostawić na blasze, aż ostygną. Przechowywać w zamkniętej puszce, przełożone pergaminem.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/12/Piernikowe-witrazyki.html