ßßß Cookit - przepis na Pierniczki Katarzynki

Pierniczki Katarzynki

nazwa

Wykonanie

Przepis na te tradycyjne polskie pierniczki znalazłam na forum gazety.
Podoba mi się tradycja z nimi związana. Zamieszczam za blogiem Zapiski z czeladnej izdebki:
Katarzynki
Zapomniany zwyczaj związany z Andrzejkami. W nocy z 24 na 25 listopada wróżyli sobie mężczyźni. W przeddzień św. Katarzyny, patronki kawalerów. Sama święta nigdy nie wyszła za mąż. Żyła w V wieku i była wykształconą kobietą z Aleksandrii. Odrzucając zaloty cesarza Maksymiliana wydała na siebie wyrok śmierci. Po torturach zginęła poprzez rozciąganie na kole. Legenda mówi, że kiedy przywiązali ją do koła, koło pękło i tak kolejnych kilka kół. Kościół wykorzystał to jako znak świętości i po śmierci wyniósł ją na ołtarze.
Męskie wróżby to przede wszystkim wkładanie pod poduszkę damskich rzeczy, bielizny, ptasich piór. Miały pomóc w proroczym śnie o przyszłej żonie. Stąd takie przysłowie: „W noc św. Katarzyny pod poduszką są dziewczyny”. Inny zwyczaj to losowanie specjalnych pierniczków zwanych Katarzynkami, właśnie od tego obrządku. Od dni patronów: św. Katarzyny i Andrzeja zaczyna się w kościele Adwent, a wraz z nim przygotowania do świąt. Gospodynie podczas tych dni zaczynały między innymi przygotowywać piernikowe ciasto, bo piernik im starszy tym smaczniejszy. Chłopcy chcący sobie powróżyć najpierw musieli wykraść kawałek ciasta. Następnie piekli z nich małe pierniczki w kształcie chmurki na których wypisywali lukrem imiona dziewcząt. Po upieczeniu wkładali je do worka i wyciągali, wróżąc sobie w ten sposób, która z dziewczyn zostanie żoną którego z chłopców.
Składniki :
500 g mąki,
150 g cukru,
250 ml mleka,
10 g sody oczyszczonej,
150 g miodu,
15 g przyprawy do piernika
Wykonanie :
Zrumienić na patelni 50 g cukru, dodać miód, resztę cukru, przyprawy, wlac mleko,
zagotować i zdjąć z ognia.
Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i wlewać do niej gorące mleko z cukrem i miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny.
Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blasze
obsypanej mąką. Piec 20 – 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarować
lukrem (to pominęłam). 
Źródło:http://wypieczwymaluj.pl/?p=791