Wykonanie
Przepis na te tradycyjne polskie pierniczki znalazłam na forum gazety.Podoba mi się tradycja z nimi związana. Zamieszczam za blogiem Zapiski z czeladnej izdebki:KatarzynkiZapomniany zwyczaj związany z Andrzejkami. W nocy z 24 na 25 listopada wróżyli sobie mężczyźni. W przeddzień św. Katarzyny, patronki kawalerów. Sama święta nigdy nie wyszła za mąż. Żyła w V wieku i była wykształconą kobietą z Aleksandrii. Odrzucając zaloty cesarza Maksymiliana wydała na siebie wyrok śmierci. Po torturach zginęła poprzez rozciąganie na kole. Legenda
mówi, że kiedy przywiązali ją do koła, koło pękło i tak kolejnych kilka kół. Kościół wykorzystał to jako znak świętości i po śmierci wyniósł ją na ołtarze.Męskie wróżby to przede wszystkim wkładanie pod poduszkę damskich rzeczy, bielizny, ptasich
piór. Miały pomóc w proroczym śnie o przyszłej żonie. Stąd takie przysłowie: „W noc św. Katarzyny pod poduszką są dziewczyny”. Inny zwyczaj to losowanie specjalnych pierniczków zwanych Katarzynkami, właśnie od tego obrządku. Od dni patronów: św. Katarzyny i Andrzeja zaczyna się w kościele Adwent, a wraz z nim przygotowania do świąt. Gospodynie podczas tych dni zaczynały
między innymi przygotowywać piernikowe ciasto, bo piernik im starszy tym smaczniejszy. Chłopcy chcący sobie powróżyć najpierw musieli wykraść kawałek ciasta. Następnie piekli z nich małe pierniczki w kształcie chmurki na których wypisywali lukrem imiona dziewcząt. Po upieczeniu wkładali je do worka i wyciągali, wróżąc sobie w ten sposób, która z dziewczyn zostanie żoną którego z chłopców.

Składniki :500 g
mąki,150 g
cukru,250 ml
mleka,10 g
sody oczyszczonej,150 g
miodu,15 g
przyprawy do piernikaWykonanie :Zrumienić na patelni 50 g
cukru, dodać
miód, resztę
cukru,
przyprawy, wlac
mleko,zagotować i zdjąć z ognia.
Mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną i wlewać do niej gorące
mleko z
cukrem i
miodem, cały czas mieszając, wyrobić ciasto, przykryc ściereczka i odstawic na 2 godziny.Rozwałkowac ciasto na grubość 2 cm. Wycinać foremką pierniczki i układać na blaszeobsypanej
mąką. Piec 20 – 30 min w temp. 180 stopni C. Po ostygnięciu posmarowaćlukrem (to pominęłam).
