Wykonanie

Na początek zapoznam Was z doskonałym przepisem na pierniki.Są niezwykłe łatwe w przygotowaniu i jestem pewna, ze nawet początkująca pani domu poradzi sobie z nimi bez żadnego problemu.Jeśli nadal nie upiekliście pierników to bez obaw! Zdążycie!Przepis dostałam kilka lat temu od znajomej.Obiecywała, że nawet z dwójką rozbrykanych dzieciaków da się je zrobić.Miała rację :)Nasze wypieki są bardzo "bogato" zdobione....A wszystko to dzięki moim dzieciom, które uznały, że pierniki należy obsypać wszystkim, co tylko mama kupiła :)Zaczynamy?PIERNIKI MAGDULI:Składniki:1kg
mąki (czasem trzeba odrobinę więcej)2 szklanki
cukru2 łyżki
miodu5 jaj25 dag tłuszczu3
przyprawy do pierników2 łyżeczki
sody oczyszczonejPrzygotowanie:Z jednej szklanki
cukru przygotowac karmel (roztapiamy
cukier na patelni do uzyskania płynnej konsystencji. UWAGA! Bardzo gorące!)Resztę
cukru roztopić z
miodem i tłuszczem w garnku.Dodać
przyprawy i wymieszać.Na końcu dodajemy karmel.Całość pozostawiamy do ostygnięcia.

Następnie dodajemy
mąkę,
sodę i
jajka. Wyrabiamy ciasto.Powinno ono być błyszczące i dość twarde..Gdy już ugnieciemy ciasto, przyszedł czas na rozwałkowanie.A teraz najważniejsze! Foremki w dłoń i wycinamy!


Gotowe pierniki pieczeny 10-15 minut (w zależności od piekarnika) w temperaturze 180st.Smacznego życzę!Pani M.