Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Metrowiec staruszek
Chleb razowy ze
słonecznikiem »Coś innego do pochrupania, wiadomo to nie
chipsy , Jednak dzisiejszego popołudnia zostały zastąpione jako przekąska.Składniki:
mąka chlebowa Młynomag 300 g
drożdże świeże 15 g
woda ciepła około 1 szklanka( w trakcie się okaże ile potrzeba)szczypta
soliDodatkowo:
bazylia 1 łyżeczka
oregano 1 łyżeczka
zioła prowansalskie 1 łyżeczkaszczypta
solioliwa z oliwek do posmarowania plackówWykonanie:Do misy wsypujemy przesianą
mąkę chlebową i
sól. Do cieplej
wody wkładamy
drożdże i mieszamy z
cukrem do rozpuszczenia. W
mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone
drożdże, delikatnie mieszamy, powstaje zawiesina. Zostawiamy na 15 minut przykryte ściereczką do wyrośnięcia.Po 15 minutach wyrabiamy ciasto które zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut w ciepłym miejscu . Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, dzielimy ja na mniejsze części . Wałkujemy małe koła smarujemy je
oliwą z oliwek., Formę wykładamy papierem do pieczenia kładziemy nasze placki i posypujemy
ziołami i pieczemy 5-7 minut w 180 stopniach. Moje koła były większe więc je pokroiłam na cztery, wyszły takie małe trójkąty. Podajemy jeszcze ciepłe, takie są najsmaczniejsze. Można jeść jako przekąskę lub dodatek do zup .



środa, 24 lutego 2016, rozowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »Kuchnia prosta i smaczna. Każdy znajdzie dla siebie coś smacznego .O mnie

Joanna GralikJestem mamą cudownej córki i żoną wspaniałego
męża. Miłość do kulinarnych wyzwań narodziła się u mnie dopiero, kiedy założyłam rodzinę. To właśnie dzięki niej udało mi się stać tym, kim jestem. Uwielbiam bawić się w kuchni i tworzyć całkiem nowe dania. Moje hobby to fotografia, kocham czytać książki. Bloga prowadzę z prawdziwą przyjemnością i pasją. Znajdziecie tu przepisy i zdjęcia dań, słodkości,artykuły i wiele innych ciekawostek.Kontakt do mnie
[email protected]
Tweety na temat @GralikJoannaOdwiedź na Pintereście profil użytkownika Joanna.Pisz blog
zamów newsletter