ßßß
Mazurek z orzechów laskowych i czekolady, który po przekrojeniu wygląda i smakuje jak pyszne wafelki! To pomysł na szybki i prosty mazurek bez pieczenia, 'na ostatnią chwilę', na waflach. Polecam :-).Składniki na krem orzechowy:150 g masła150 g jasnego miałkiego brązowego cukru180 g zmielonych orzechów laskowych1 łyżka ekstraktu z waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić masło i cukier. Utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ekstrakt z wanilii, następnie zmielone orzechy laskowe i utrzeć, do połączenia.Polewa czekoladowa:100 g gorzkiej czekolady50 g mlecznej czekolady50 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Obie czekolady posiekać.W małym garnuszku umieścić śmietanę kremówkę i podgrzać prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać obie posiekane czekolady, odstawić na 2 minuty; po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego.Ponadto:2 kwadratowe waflenieduża garść orzechów laskowych, podprażonych na suchej patelni, obranych i posiekanychWykonanieWafle przełożyć kremem orzechowym, równo wysmarować, obciążyć deseczką i umieścić w lodówce. Po stężeniu masy maślanej wyjąć z lodówki, posmarować polewą czekoladową, posypać posiekanymi podprażonymi orzechami laskowymi. Włożyć do lodówki do zastygniecia polewy.Pokroić w trójkąty i podawać.Smacznego :-).