Wykonanie

Były bajgle ..zostało trochę uprażonego
sezamu i postanowiłam jeszcze wykorzystać go do
ciasteczek...przepis znalazłam tutaj .Moje nie są takie urocze i wyszły płaskie..ale to moja
wina..za słabo ubiłam
białka , a
potem z pieczeniem też nie wyszło tak jak trzeba..ale mimo to pokazuję je Wam.2
białka2 łyżki
brązowego cukru [ u mnie biały ]3 łyżki zmielonych
płatków owsianych Cenos5 łyżek
sezamu1 łyżka
oliwy z oliwekSezam uprażyć na patelni. Kiedy będzie rumiany, odstawić i wystudzić.
Płatki zmielić.
Białka ubić na pianę, dodać
cukier i nadal ubijać do czasu, kiedy piana będzie puszysta i lśniąca. Do piany dodać zmielone
płatki,
sezam i
oliwę, Wszystko razem wymieszać.Na blachę wyłożoną papierem łyżką nakładać małe porcje sezamowej pianki.
Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 min w temp. 180 stopni, powinny się lekko zrumienić. Gotowe
ciasteczka zostawić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do przestudzenia.
