Wykonanie

Kochani, ostatnio znowu mały postój na blogu, ale niestety brakuje mi czasu. Obiecują, że to nadrobię bo weekend był bardzo intensywny w mojej kuchni!Dzisiaj postanowiłam uraczyć Was czymś lekkim i zarazem sycącym. Czyli grubymi owsianymi ciachami. Na drugie śniadanie lub jako przekąska do
kawy są idealne! Można je również wrzucić do
jogurtu naturalnego i też będziecie zadowoleni. Z przepisu wychodzi 12 sporych
ciastek! :)Składniki:/ inspiracja "Kuchnia dla oszczędnych, część II. Ciasta,
torty i desery. "/200g
płatków owsianych1/3 szklanki
mleka30g
brązowego cukrusok i córka z jednej
cytryny2
białkaPrzygotowanie:
Płatki zalewamy
mlekiem.
Cytrynę należy sparzyć wrzącą
wodą, a następnie zetrzeć skórkę na tartce o najdrobniejszych oczkach (uważać, aby nie ścierać białej warstwy), wycisnąć
sok z cytryny, dodać
cukier i wszystko ze sobą zmieszać.
Białka ubić na sztywną pianę. Wszystko dodać do miski z
płatkami i porządnie wymieszać drewnianą łyżką.Na blachę wyłożoną papierem wykładamy masę. Tworzymy grube
ciasteczka i pieczemy je w 160 stopniach przez 15-20 min ( zależy od grubości naszych
ciasteczek).Smacznego :)

