Wykonanie
Wiem, że owsianka kojarzy się ze zmorą szkolnej zupy
śniadaniowej, obowiązkowego jedzenia i papki na talerzu, która niczym nie zachęca do zjedzenia. Ja dziś proponuję Wam odczarować te
opory i podaję przepis na nową odsłonę tej potrawy
śniadaniowej.
Płatki prażymy na suchej patelni, a gdy zaczną pachnieć
orzechowo, zasypujemy
brązowym cukrem. Trzymamy na palniku, aż
cukier się rozpuści. Powstały karmel oblepi
płatki, nabiorą niepowtarzalnego smaku. Teraz wystarczy dodać
mleko, zagotować. Bardzo polecam!

Składniki:1/2 szkl
płatków owsianych3 łyżki
cukru brązowego1 szkl
mlekaPrzygotowanie:Rozgrzać suchą patelnię, wrzucić
płatki i prażyć, potrząsając od czasu do czasu, aby się nie przypaliły. W momencie, kiedy nabiorą
orzechowego zapachu, należy obsypać je
cukrem, wymieszać i ustawić patelnię na palniku o małej temperaturze. Po woli
cukier zacznie się rozpuszczać, nie można go przypalić, bo
zrobi się gorzki.Kiedy stanie się całkiem płynny, wymieszać z
płatkami.
Mleko podgrzać, aby było gorące. Wlać do
płatków i gotować ok 3 minut.Podawać gorącą.Smacznego :)