Wykonanie
Nie pamiętam dlaczego tak bardzo zależało mi na zrobieniu tej pasty. No, ale zrobiłam.... a później zaczęłam się zastanawiać, do czego by tu ją można użyć. Znalazłam kilka wspaniałych przepisów z wykorzystaniem tahini.
Będę je Wam stopniowo serwować, ale
póki co zapodaję przepis na samą pastę... Naprawdę, jest to jedna z prostszych do przygotowania rzeczy.Składniki:- 1,5 szklanki ziaren
sezamu- 10 łyżek
oliwy z oliwekPrzygotowanie:Ziarna
sezamu prażymy na na suchej patelni. Należy uważać, aby ich nie spalić, bo będą gorzkie. Uprażone ziarna powinny
mieć lekki, charakterystyczny zapach i zmienić barwę na ciemniejszą.Uprażone i wystudzone ziarna wrzucamy do malaksera i mieszamy prze kilka minut, stopniowo dodając po 2 łyżki
oliwy. Masa powinna być jednolita, bez widocznych ziaren.. Gotową pastę przechowujemy w lodówce.