ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Składniki :
czerwona cebula - około 40 dag
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
około 100 ml czerwonego wytrawnego wina
20 ml octu balsamicznego, ja dodałam ocet winny czerwony pół na pól z sokiem z cytryny
sól, pieprz świeżo mielony
Przygotowanie :
W garnuszku rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na niewielkim ogniu do momentu, aż się zeszkli, nie można przypalić
Teraz dodajemy cukier i mieszamy do zupełnego rozpuszczenia
Wlewamy wino i ocet i gotujemy mieszając często, aż cebula rozmięknie i nabierze lekkiej kleistości jak konfitura
Na końcu dodajemy sól, pieprz , mieszamy, przekładamy do wyparzonego, suchego słoiczka, przechowujemy w lodówce.
przepis stąd
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2016/03/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html