ßßß Cookit - przepis na Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu bardzo rozsmakowałam się w burakach - świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i za zimno, są smaczne i bardzo sycące, a na dodatek zawierają wiele cennych dla organizmu składników, na przykład żelazo, potas, czy witaminy A, B i C. Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio . Dzisiaj przyszła pora na zasmażane buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski.
Składniki:
10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze
2 średnie czerwone cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
sok z jednej dużej cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Obraną cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju.
Na patelnię z cebulką wrzuciłam też starte buraki i smażyłam na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec smażenia dolałam sok z cytryny, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/04/buraczki-na-ciepo.html