Wykonanie
Jakiś czas temu bardzo rozsmakowałam się w burakach - świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i za zimno, są smaczne i bardzo sycące, a na dodatek zawierają wiele cennych dla organizmu składników, na przykład żelazo, potas, czy witaminy A, B i C. Niedawno proponowałam Wam przepis na buraczane carpaccio . Dzisiaj przyszła
pora na zasmażane
buraczki na ciepło - z podanych proporcji wychodzą 2 solidne miski.
Składniki:10 średniej wielkości
buraków ugotowanych w mundurkach na parze2 średnie
czerwone cebule2 łyżki
oleju rzepakowegosok z jednej dużej
cytrynysólpieprzPrzygotowanie:Ostudzone
buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.Obraną
cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym
oleju.Na patelnię z
cebulką wrzuciłam też starte
buraki i smażyłam na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.Pod koniec smażenia dolałam
sok z cytryny, wymieszałam i doprawiłam
solą i
pieprzem do smaku.