ßßß Cookit - przepis na Konfitura z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli

nazwa

Wykonanie

Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny dodatek do dań mięsnych, ale też kanapek. Ja podałam ją z "szarpaną wieprzowiną", czyli pulled pork . Genialne połączenie kruchego mięsa z intensywnym smakiem duszonej cebuli trafiło w nasz gust. Myślę, że i Wam zasmakuje, dlatego zapraszam do wypróbowania.
SKŁADNIKI:
2 duże czerwone cebule (ok. 40-45 dag)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru trzcinowego
100 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawne)
50 ml octu balsamicznego
sól i świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy na niewielkim ogniu do czasu aż cebula się zeszkli (nie możemy jej przypalić). Teraz dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy ocet oraz wino i gotujemy na bardzo małym ogniu do czasu aż cebula zmięknie i nabierze delikatnej kleistości jak konfitura. Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/09/konfitura-z-czerwonej-cebuli.html