Konfitura z czerwonej cebuli to smaczny dodatek do dań mięsnych, ale też kanapek. Ja podałam ją z "szarpanąwieprzowiną", czyli pulled pork . Genialne połączenie kruchego mięsa z intensywnym smakiem duszonej cebuli trafiło w nasz gust. Myślę, że i Wam zasmakuje, dlatego zapraszam do wypróbowania.SKŁADNIKI:2 duże czerwone cebule (ok. 40-45 dag)2 łyżki oleju rzepakowego2 łyżeczki cukru trzcinowego100 ml czerwonego wina (najlepiej wytrawne)50 ml octu balsamicznegosól i świeżo mielony pieprzPRZYGOTOWANIE:W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy na niewielkim ogniu do czasu aż cebula się zeszkli (nie możemy jej przypalić). Teraz dodajemy cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Wlewamy ocet oraz wino i gotujemy na bardzo małym ogniu do czasu aż cebula zmięknie i nabierze delikatnej kleistości jak konfitura. Na końcu całość doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do wyparzonego słoiczka i przechowujemy w lodówce. Smacznego!