ßßß
Składniki:6 dużych pieczarek10 cm jasna część pora12 dag sera brie2 łyżki płatków migdałowych2 łyżki masła klarowanegosól, pieprz, tymianek
1. Płatki migdałowe lub posiekane migdały należy uprażyć na suchej mocno rozgrzanej patelni uważając, aby ich nie przypalić.2. Pieczarkom umyć, osuszyć, odciąć ogonki i delikatnie wydrążyć kapelusze. Kapelusze ułożyć na kawałkach folii aluminiowej na blasze. Ogonki i wydrążony miąższ posiekać. Pora drobno pokroić.3. Posiekane pieczarki i pora podsmażyć na maśle. Ostudzić. Wymieszać z migdałami, pokrojonym w drobną kostkę brie i przyprawami.4. Pieczarki napełnić farszem, szczelnie zawinąć w folię aluminiową.5. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec w folii 20 minut, następnie rozwinąć paczuszki i piec grzyby jeszcze ok. 15 minut.6. Podawać z sosem, jaki powstał podczas pieczenia z dodatkiem pieczywa/grzanek.Mam nadzieję, że podobała Wam się tegoroczna pieczarkowa zabawa. Podsumowanie akcji wraz z ogłoszeniem, do kogo pojedzie książka, pojawi się już za kilka dni! Zapraszam!