Wykonanie
To
winko ma cenne właściwości lecznicze. Regeneruje cały organizm, a zwłaszcza
serce i nerki.
Winko św. Hildegardy nie tylko doskonale wpływa na nasze zdrowie, ale jest w smaku tak dobre, że chciałoby się wypić dużo, dużo więcej niż jest to zalecane.Wykonanie jest proste i dość szybkie, gdy się już ma własny
ocet jabłkowy. Bardzo istotny jest fakt, że
winko św. Hildegardy można spożywać niemal tuż po sporządzeniu. Warto wcześniej wyprodukować sobie
ocet jabłkowy, który z pewnością będzie lepszy od tego zakupionego w sklepie, czy też alternatywnego składnika
winka jakim jest
sok z cytryny.Przepis pochodzi z książki Stefanii Korżawskiej "Drogowskazy zdrowia" Przepisem na
winko św. Hildegardy inauguruję nowy cykl wpisów pt. "MOJA DOMOWA APTEKA nie tylko
ZIOŁOWA", które postanowiłam co jakiś czas publikować W KUCHENNYM OKNIE.

Składniki :dobra garść
natki pietruszki4 łyżki
owoców głogu2 butelki
wina białego,
gronowego, wytrawnego (2x750ml)½ szklanki
octu jabłkowego własnej produkcji lub 2 łyżki
soku z cytryny½ litra
miodu naturalnego1 pokruszona laseczka
cynamonuWykonanie :Garść rozdrobnionej
natki pietruszki i
owoce głogu wsypujemy do garnka, wlewamy
wino. Zagotowujemy, a następnie na małym ogniu ogrzewamy 15 minut. Zostawiamy do naciągnięcia pod przykryciem około ½ godziny.Przecedzamy, dodajemy
ocet jabłkowy lub
sok z cytryny,
miód i pokruszoną laseczkę
cynamonu. Zagotowujemy i na małym ogniu ogrzewamy 5 minut. Gorące rozlewamy do butelek. Pijemy 3 - 4
razy dziennie po 1 łyżce. Autorka zaleca wlewać
winko do ciepłej
herbatki ziołowej, wówczas działa skuteczniej.


Polecam rownież :