ßßß Cookit - przepis na Kokosowe ptasie mleczko!

Kokosowe ptasie mleczko!

nazwa

Wykonanie

Deser - delikatny, kremowy, rozpuszczający się w ustach. Nieco tropikalny, a dzięki oryginalnej galaretce rzucający się w oczy, odrobinę nietypowy. Kiedy nuta kokosa przeplata się z wanilią i słodkimi jak cukierki kandyzowanymi owocami, od deseru nie można wymagać już więcej. Deseru, a może nawet śniadania - w końcu wiosnę tej zimy mamy nadzwyczaj ciepłą i słoneczną.
Skąd pomysł z niebieskim kolorem? Deser robiony był ku zainspirowaniu cioci, która poprosiła o coś, co spałaszowałaby moja mała kuzynka, przeżywając wielką fascynację Smerfami i innymi kolorowymi potworkami. Ku mojemu wielkiemu zadowoleniu, deser podbił nie tylko moje kubki smakowe. Tym chętniej polecam go teraz - Wam.
/1 duża porcja lub 3 małe/
- 200ml jogurtu
- 50g serka ricotta
- 30g mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 60ml wrzątku
- 1 łyżeczka syropu z agawy/cukru
- 2 łyżki kandyzowanego ananasa
- 1/3 laski wanilii *
- szczypta barwnika spożywczego niebieskiego**
Żelatynę, barwnik i cukier rozpuścić w szklance we wrzątku. Odstawić do ostygnięcia. Jogurt, mleczko kokosowe, ricottę i ziarenka z laski wanilii zmiksować do uzyskania lekkiej piany. Stopniowo dolewać rozpuszczoną żelatynę, nie przerywając mieszania. Gotową masę przelać do pucharka, co jakiś czas dorzucając kandyzowanego ananasa. Deser schłodzić co najmniej kilka godzin w lodówce. Podawać z kandyzowanymi owocami lub wiórkami kokosa. U mnie - kandyzowana papaja .
*wanilię można zastąpić kilkoma kroplami olejku wanilinowego lub zastąpić wanilię oraz cukier cukrem wanilinowym
**można pominąć
Dałam się wciągnąć - last.fm .
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2014/01/kokosowe-ptasie-mleczko.html