Wykonanie


Przepisów do publikacji mam w kolejce sporo, co skłoniło mnie do stworzenia na blogu ankiety. Pośród przedstawionych przeze mnie propozycji najbardziej oczekiwane okazały się przepisy na dietetyczne jednoporcjowe desery. A więc... Oto jeden z nich! Deser albo śniadanie, który skradnie
serce każdemu wielbicielowi zdrowych słodkości. Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam podobne danie u
Magdy, zachwyciłam się, ale i miałam wątpliwości - jogurt? To w piekarniku po prostu nie wybuchnie ? Postanowiłam sprawdzić. Eksperymentując z proporcjami i składnikami, stworzyłam wypiek, które nie tyle nie wybuchł, co dodatkowo zachwycił mnie swoim delikatnym smakiem i zdecydowanie zwartą strukturą . Warto dodać, iż duża zawartość
białka przy niewielkiej ilości
cukru czyni to danie niewątpliwie atrakcyjnym także dla tych, którzy z różnych powodów wolą sięgnąć po coś lżejszego.

/1 porcja/- 300g
jogurtu naturalnego- 1 średnie
jajko- 1 łyżka
mąki pszennej- 1 łyżeczka
syropu z agawy/1 płaska łyżka
cukru- 1/3
laski wanilii*Z
laski wanilii wyjmujemy ostrzem noża ziarenka. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Przekładamy do lekko natłuszczonej kokilki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 35-40 minut. Podajemy po ostudzeniu z dowolnymi dodatkami. U mnie była to domowa
konfitura truskawkowo-rabarbarowa.*
wanilię można zastąpić
olejkiem wanilinowym lub dodatkiem
cukru wanilinowegoInspiracja

Kolor: żółty.