ßßß
mus czekoladowo-kokosowy z orzechami i mlekiem w proszku, kawa "Paryż nocą"chocolate-coconut mousse with hazelnuts and powdered milk, coffee
Ten deser znaleziony na blogu Ash to po prostu mistrzostwo! Tak, musiałam obwieścić to już na samym wstępie. W smaku nie tylko autorce, ale i mnie przypomina do złudzenia coś w stylu bloku czekoladowego, który pewnie większość z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Mocno czekoladowy, gęsty i słodki - lepiej nie można było sobie tego wyobrazić. Pozostaje mi zapewnić Was - nie pożałujecie!Kolejne śniadanie, które dodam do listy Najlepszych... :)/1 porcja/- 1 szklanka mleka w proszku
- 175ml wody- 2 łyżki kakao- 2 łyżki mąki migdałowej- 1 łyżeczka wiórków kokosowych- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych- 1 łyżka syropu klonowegoDo gotującej się w garnku wody wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Gotując na małym ogniu, dodajemy kakao, mąkę migdałową i syrop klonowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy 1-2 minuty, następnie dorzucamy orzechy i wiórki kokosowe, mieszamy raz jeszcze i zdejmujemy z gazu. Przelewamy do pucharka i studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.*