ßßß Cookit - przepis na Lekki blok czekoladowy! Skworcu.

Lekki blok czekoladowy! Skworcu.

nazwa

Wykonanie

mus czekoladowo-kokosowy z orzechami i mlekiem w proszku, kawa "Paryż nocą"
chocolate-coconut mousse with hazelnuts and powdered milk, coffee
Ten deser znaleziony na blogu Ash to po prostu mistrzostwo! Tak, musiałam obwieścić to już na samym wstępie. W smaku nie tylko autorce, ale i mnie przypomina do złudzenia coś w stylu bloku czekoladowego, który pewnie większość z nas pamięta z czasów dzieciństwa. Mocno czekoladowy, gęsty i słodki - lepiej nie można było sobie tego wyobrazić. Pozostaje mi zapewnić Was - nie pożałujecie!
Kolejne śniadanie, które dodam do listy Najlepszych... :)
/1 porcja/
- 1 szklanka mleka w proszku
- 175ml wody
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżeczka wiórków kokosowych
- 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
- 1 łyżka syropu klonowego
Do gotującej się w garnku wody wsypujemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy. Gotując na małym ogniu, dodajemy kakao, mąkę migdałową i syrop klonowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotujemy 1-2 minuty, następnie dorzucamy orzechy i wiórki kokosowe, mieszamy raz jeszcze i zdejmujemy z gazu. Przelewamy do pucharka i studzimy, a następnie wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Podajemy schłodzone.
*
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/11/499-monday-lekki-blok-czekoladowy.html