ßßß
placuszki ryżowe z truskawkamirice pancakes with strawberries
Tak na dobry początek, placki, do których możecie spożytkować nadmiar ugotowanego ryżu, chociażby z poprzedniego dnia. Niby nic wielkiego, a smak pozytywnie zaskakuje. Będąc fanem ryżu na mleku i płatków ryżowych, tych placków po prostu trzeba spróbować.
/1 porcja/- 40g mąki żytniej- 30g ryżu (przed ugotowaniem)- 1 jajko- 1/2 szklanki mleka- 1 łyżeczka miodu- 1 łyżeczka- 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaRyż gotujemy na sypko i studzimy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy miód, olej, mleko i jajko, a następnie dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy ryż i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju lub też ceramicznej patelni do zarumienienia.