Wykonanie

placuszki
ryżowe z
truskawkamirice pancakes with strawberries

Tak na dobry początek, placki, do których możecie spożytkować nadmiar ugotowanego
ryżu, chociażby z poprzedniego dnia. Niby nic wielkiego, a smak pozytywnie zaskakuje. Będąc fanem
ryżu na mleku i
płatków ryżowych, tych placków po prostu trzeba spróbować.

/1 porcja/- 40g
mąki żytniej- 30g
ryżu (przed ugotowaniem)- 1
jajko- 1/2 szklanki
mleka- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżeczka- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaRyż gotujemy na sypko i studzimy.
Mąkę łączymy z
proszkiem do pieczenia, dodajemy
miód,
olej,
mleko i
jajko, a następnie dokładnie miksujemy. Na samym końcu dodajemy
ryż i mieszamy łyżką do połączenia się składników. Smażymy placuszki na rozgrzanym
oleju lub też ceramicznej patelni do zarumienienia.