Wykonanie

pszenno-żytnie scones z
twarożkiem i
dżemem brzoskwinia-
marakujawholewheat scones with cottage cheese and peach-passsion fruit jam

Czuję się po prostu dobrze. Może i pogoda nie jest wymarzona, ale o niej myślę najmniej.Mam za sobą kolejny udany dzień, tym razem w pełni spędzony tutaj, z
Kasztanową. Jestem tu i nagle okazuje się, że wystarczą mi z powodzeniem cztery godziny snu, a kuchenna improwizacja okazuje się sukcesem w pełnym tego słowa znaczeniu. Myślę, że ta majówka mogłaby trwać w nieskończoność. Ze wszystkiego cieszę się jak małe dziecko, a kiedy wiem, że nie jestem jedyna, czuję się najlepiej. I chyba nawet zdjęcia robię lepsze./2 porcje/- 125g
mąki (pół na pół żytnia i pszenna)- 1 małe
jajko- 50ml
mleka- 25g
masła- 25g
cukru pudru- 1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMąkę przesiać z
cukrem pudrem,
proszkiem do pieczenia, a następnie rozetrzeć z
masłem.
Jajko ubić i dodać tyle
mleka, aby otrzymać 70ml mieszanki. Dodać 2/3 składników mieszanki do suchych składników. Szybko zagnieść, w razie potrzeby dodać odrobinę
mąki lub masy jajecznej. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1,5cm, wycinać szklanką okrągłe bułeczki, a ich wierzchu rozsmarować masę jajeczną. Włożyć scones do nagrzanego do 220*C i piec 10-12 minut.

Na obiad zaproponowałam Kasi danie, którego może nie robię zbyt często, którego jednak jestem wielbicielką. Aby zaprezentować odmianę od szybkiego, sprawdzonego
sosu pomidorowego, zaproponowałam
śmietankę,
żółty ser i
szynkę - może nie parmeńską, a drobiową, niemniej jednak zdecydowanie odpowiednią. W końcu to nie musi być klasyka. To jest tylko nasza wizja.pełnoziarniste spaghetti carbonarawholewheat spaghetti carbonara

Musicie też wiedzieć, że sernik wczoraj pojawił się na naszych stołach nie tylko na śniadanie. Status fanek serników zobowiązuje! Kiedy
Kasia pokazała mi swój wypiek, od razu wiedziałam - to będzie dobre. I było. Bardzo. Każdy miał swoje ulubione
słodycze z dzieciństwa - w przypadku moim i Kasi były to pastylki
miętowe. Sentyment zobowiązuje, dlatego pokazuję dziś coś, z czego jestem po prostu dumna, a na co przepis z równie wielką dumą prezentuje
Kasia na swoim blogu. :)mint cheesecake with Oreo and dark chocolate
Follow my blog with Bloglovin