ßßß
owsianka z cukinią, naturalnym kakao, sosem karmelowym i preparowaną pszenicą w miodzieoatmeal with zucchini, cocoa, caramel sauce and stuffed wheat in honey
Z biegiem czasu stwierdzam, że cukinia to warzywo, które wolę jeść na słodko, niż wytrawnie. Jadłam już owsiankę z cukinią, jednak w smaku tej po prostu się zakochałam. Polecam ją, szczególnie na takie ciepłe poranki, jak dzisiejszy.
/1 porcja/- 4 łyżki płatków owsianych- 1 szklanka mleka- 1 łyżka kakao- 2 łyżki syropu toffi/karmelowego- 1//3 średniej cukinii (ok. 100g)Mleko mieszamy i podgrzewamy z 1 łyżką syropu karmelowego i kakao. Kiedy będzie się gotować, wsypujemy płatki owsiane oraz startą na tarce, odciśniętą z nadmiaru soku cukinię. Kiedy całość nabierze odpowiedniej, gęstej konsystencji, dodajemy drugą łyżkę sosu karmelowego, trzymamy chwilę na gazie, a następnie przelewamy do miseczki. Na noc zostawiamy w lodówce - na zimno smakuje najlepiej.Zbierałam się, zbierałam, a w końcu ogarnęłam i odpowiedziałam na pytania od Marie'n. :)1. Dlaczego założyłeś/aś bloga o właśnie takiej tematyce?Zadecydowała chęć wrócenia do wielu zdrowych nawyków, eksperymentowania ze smakami, pokonania nudy i, ogólnikowo - popracowania nad swoim odżywianiem - naliczyłam, że co najmniej trzeci raz kopiuję tę odpowiedź.2. Jaka potrawa zawsze jest w stanie poprawić Ci humor?Placki i dobra kawa latte z syropem karmelowym.3. Czego jest w Twojej lodówce najwięcej i nigdy nie może zabraknąć?Mleka? Owoców? Warzyw? Ot, dylemat, kwestia, której nie rozstrzygnę.4. Ulubione przebranie z dzieciństwa z balu przebierańców?Chyba się nie przebierałam... Naprawdę! Zwykle stroiłam się w jakieś sukienki. Na ostatnim balu przebierańców, który był bodajże w podstawówce, nosiłam jakąś prosta czerwoną sukienkę, więc na upartego mogłam być Czerwonym Kapturkiem.5. Piosenka, której ostatnio słuchasz do znudzenia?"Post Blue" Placebo.6. Twój sposób na idealne spędzenie majowego długiego weekendu?Wypad ze znajomymi w jakieś ładne miejsce - morze, góry, a może jezioro? Liczy się przede wszystkim towarzystwo!7. Który ze znanych kucharzy jest Twoim kulinarnym guru?Sophie Dahl.8. Najlepsze (śnia)danie, które odkryłeś/aś właśnie dzięki blogom śniadaniowym?Och, wiele ich było, ale jednym z najlepszych takich był pomysł suflet naleśnikowy, który nieco przekombinowałam, a także gofry.9. Dzięki komu odkryłeś/aś swoją największą pasję i co nią jest?Moją największą pasją jest pisanie. Nie wiem, czy odkryłam ją dzięki komukolwiek, bo od zawsze lubiłam pisać, tworzyć jakieś historyjki, co z wiekiem przerodziło się w powieści i wiersze. Na pewno jednak, chcąc ukłonić się w czyjąś stronę, powinnam podziękować wszystkim tym ludziom, którzy czytali to, co pisałam, gdyż ich słowa zawsze dodawały mi weny i chęci do tworzenia.10. Godne polecenia, warte odwiedzenia miejsce w Twoim mieście/okolicy?W Gorlitz wiele jest pięknych zakątków, ale uważam, że najbardziej klimatyczny jest park w pobliżu Nysy oraz pewna urocza kawiarnia, w której mieści się tylko sofa, stolik i dziesiątki herbat, które można wybrać do zaparzenia.11. Co sprawia, że jesteś wyjątkowy/a (bo jesteś!)?