ßßß
waniliowy suflet ryżowy z polewą czekoladowąvanilla rice souffle with chocolate sauce
Kiedy w pierwszy dzień Nowego Roku robiłam ten suflet po raz pierwszy, byłam szczerze zadowolona z jego smaku. Na tyle, że postanowiłam jeszcze go powtórzyć. Tak się jednak stało, że częściowo z powodu braku składników, a i zwykłej przekory, postanowiłam trochę zmienić recepturę. Muszę przyznać, że ta nowa wersja smakuje mi jeszcze bardziej. Naturalny syrop waniliowy od Twardy Orzech i polewa czekoladowa też zrobiły swoje...
/1 porcja/- 25g płatków ryżowych- 15g kleiku ryżowego*- 3 łyżki twarożku sernikowego- 1/2 szklanki mleka- 1 łyżka cukru trzcinowego- 1 białko- 1 łyżka syropu waniliowego- szczypta proszku do pieczeniaPłatki i kleik ugotować na mleku z cukrem. Dodać twarożek, proszek do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać jeszcze pianę z białka i delikatnie zamieszać łyżką. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 20 minut w temperaturze 180*C.*można zastąpić kaszą manną**można użyć ekstraktu z wanilii, olejku wanilinowego lub cukru wanilinowego (zastąpić nim część cukru trzcinowego)