ßßß Cookit - przepis na 223. Saturday / suflet ryżowy w nowej odsłonie!

223. Saturday / suflet ryżowy w nowej odsłonie!

nazwa

Wykonanie

waniliowy suflet ryżowy z polewą czekoladową
vanilla rice souffle with chocolate sauce
Kiedy w pierwszy dzień Nowego Roku robiłam ten suflet po raz pierwszy, byłam szczerze zadowolona z jego smaku. Na tyle, że postanowiłam jeszcze go powtórzyć. Tak się jednak stało, że częściowo z powodu braku składników, a i zwykłej przekory, postanowiłam trochę zmienić recepturę. Muszę przyznać, że ta nowa wersja smakuje mi jeszcze bardziej. Naturalny syrop waniliowy od Twardy Orzech i polewa czekoladowa też zrobiły swoje...
/1 porcja/
- 25g płatków ryżowych
- 15g kleiku ryżowego*
- 3 łyżki twarożku sernikowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 1 białko
- 1 łyżka syropu waniliowego
- szczypta proszku do pieczenia
Płatki i kleik ugotować na mleku z cukrem. Dodać twarożek, proszek do pieczenia i wymieszać, a następnie dodać jeszcze pianę z białka i delikatnie zamieszać łyżką. Włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 20 minut w temperaturze 180*C.
*można zastąpić kaszą manną
**można użyć ekstraktu z wanilii, olejku wanilinowego lub cukru wanilinowego (zastąpić nim część cukru trzcinowego)
Źródło:http://relishmeals.blogspot.com/2013/02/223-saturday-suflet-ryzowy-w-nowej.html