Wykonanie
02 Lipca 2013 Gotowanie ze stylemKlasyczny i prosty przepis na
sałatkę z piersi kurczaka,
ananasa oraz
kukurydzy. Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez sałatek. Mają one mnóstwo zalet, są proste i szybkie w przygotowaniu. Mogą stanowić smaczny dodatek bądź pełnowartościowy posiłek. W zależności od naszej inwencji sałatki mogą powstawać z różnych składników. Najlepiej smakują przyrządzane z produktów lokalnych oraz sezonowych.
Składniki na 4 porcje:1/2 puszki
kukurydzy (150 – 200 g)1/2 sztuki świeżego
ananasa bądź 200 g
ananasa z puszki100 g
ryżu – ja użyłam brązowego250 g
filetu z indykaolej do smażenia1 pełna łyżka stołowa
majonezu1/2 łyżeczki
miodusól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Ryż ugotować, odsączyć i odstawić.
Mięso oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę o wymiarach około (2 x 2cm). Następnie posmarować
miodem, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku.
Ananasa pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
olej, wrzucić
mięso i smażyć równomiernie z każdej strony.Ugotowany
ryż,
kukurydzę, podsmażone
mięso oraz pokrojonego
ananasa przełożyć do miski, dodać
majonez, doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać.Podawać ze świeżym
pieczywem.Moje rady:W wersji dietetycznej
mięso z kurczaka można ugotować w wodzie zamiast obsmażać je na patelni z
olejem.