Wykonanie
13 Maja 2014 Gotowanie ze stylemPyszna surówka ze
szpinakiem,
sezamem i
ogórkiem kwaszonym. Przepis znalazłam kilka lat temu na stronie internetowej poświęconej diecie wegetariańskiej, po wielu różnych modyfikacjach surówka osiągnęła swój własny i niepowtarzalny smak. Polecam szczególnie jako dodatek do dań głównych, ryb lub
mięs.
Sałatka ze
szpinakiem,
ogórkiem kwaszonym,
cebulą i prażonym
sezamem
Składniki na 4 porcje :250 g
szpinaku typu baby lub zwykłe liście
szpinaku2-3
ogórki kwaszone2 małe
czerwone cebule2 łyżki stołowe
sezamu1 łyżka stołowa
oliwy z oliwekpieprz do smakuSposób przygotowania:
Szpinak przełożyć do miski, zalać wrząca
wodą, odstawić na 1 minutę, następnie odcedzić na sicie; kiedy przestygnie pokroić na drobno.Do garnka wlać
oliwę, wrzucić
sezam i prażyć, aż nabierze rumianego koloru, uważając by się nie przypalił.
Ogórek kwaszony obrać i pokroić w kostkę,
cebulę posiekać na drobno, dodać do
szpinaku, następnie dodać
sezam. Całość doprawić
pieprzem do smaku i wymieszać.