ßßß Cookit - przepis na Jaja faszerowane

Jaja faszerowane

nazwa

Wykonanie

19 Kwietnia 2014 Gotowanie ze stylem
Jaja faszerowane z pieczarkami to tradycyjna przystawka wielkanocna, która bardzo ładnie prezentuje się na stole. Połączenie pieczarek, ugotowanych żółtek, cebuli i majonezu w farszu to bardzo dobra propozycja na szybkie i smaczne danie. Jaja faszerowane ułożone na półmisku można udekorować wędzonym łososiem, szczypiorkiem oraz kawałkami cytryny.
Składniki na 40 połówek:
1 kg pieczarek
3 cebule średniej wielkości
50 g masła extra - 82% tłuszczu
3 łyżki majonezu
1 łyżka stołowa musztardy sarepskiej
sól i pieprz
Dodatki:
szczypior, łosoś wędzony, cytryna
Sposób przygotowania:
W garnku zagotować osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucić jajka, gotować 9 minut. Po tym czasie odlać wodę opukać jajka zimną wodą i obrać ze skorupek. Następnie przekroić jajka wzdłuż na polówki, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miski.
Ugotowane żółtka posiekać na drobno. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki, a następnie w małą kostkę. Cebulę obrać ze skórki, posiekać na drobno.
Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu. Dodać pieczarki i smażyć, aż do miękkości. Odstawić do przestygnięcia.
Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodać majonez, musztardę i żółtka, następnie doprawić solą oraz pieprzem do smaku.
We wgłębienia białek, w których znajdowały się żółtka nakładać porcjami gotowy farsz, najlepiej za pomocą szprycy.
Jaja przełożyć na półmisek, udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem, wędzonym łososiem i kwakami cytryny.
Źródło:http://www.gotowaniezestylem.pl/przepis_jaja-faszerowane.html