Wykonanie
19 Kwietnia 2014 Gotowanie ze stylem
Jaja faszerowane z
pieczarkami to tradycyjna przystawka wielkanocna, która bardzo ładnie prezentuje się na
stole. Połączenie
pieczarek, ugotowanych
żółtek,
cebuli i
majonezu w farszu to bardzo dobra propozycja na szybkie i smaczne danie.
Jaja faszerowane ułożone na półmisku można udekorować
wędzonym łososiem,
szczypiorkiem oraz kawałkami
cytryny.

Składniki na 40 połówek:1 kg
pieczarek3
cebule średniej wielkości50 g
masła extra - 82% tłuszczu3 łyżki
majonezu1 łyżka stołowa
musztardy sarepskiej
sól i
pieprzDodatki:
szczypior,
łosoś wędzony,
cytrynaSposób przygotowania:W garnku zagotować osoloną
wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucić
jajka, gotować 9 minut. Po tym czasie odlać
wodę opukać
jajka zimną
wodą i obrać ze skorupek. Następnie przekroić
jajka wzdłuż na polówki, wydrążyć
żółtka i przełożyć je do miski.Ugotowane
żółtka posiekać na drobno.
Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki, a następnie w małą kostkę.
Cebulę obrać ze skórki, posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać
masło, wrzucić
cebulę i smażyć na małym ogniu. Dodać
pieczarki i smażyć, aż do miękkości. Odstawić do przestygnięcia.Do podsmażonych
pieczarek i
cebuli dodać
majonez,
musztardę i
żółtka, następnie doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku.We wgłębienia
białek, w których znajdowały się
żółtka nakładać porcjami gotowy farsz, najlepiej za pomocą szprycy.
Jaja przełożyć na półmisek, udekorować drobno posiekanym
szczypiorkiem,
wędzonym łososiem i kwakami
cytryny.
