ßßß
Składniki na 40 połówek:1 kg pieczarek3 cebule średniej wielkości50 g masła extra - 82% tłuszczu3 łyżki majonezu1 łyżka stołowa musztardy sarepskiejsól i pieprzDodatki:szczypior, łosoś wędzony, cytrynaSposób przygotowania:W garnku zagotować osoloną wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucić jajka, gotować 9 minut. Po tym czasie odlać wodę opukać jajka zimną wodą i obrać ze skorupek. Następnie przekroić jajka wzdłuż na polówki, wydrążyć żółtka i przełożyć je do miski.Ugotowane żółtka posiekać na drobno. Pieczarki obrać ze skórki i pokroić w plasterki, a następnie w małą kostkę. Cebulę obrać ze skórki, posiekać na drobno.Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę i smażyć na małym ogniu. Dodać pieczarki i smażyć, aż do miękkości. Odstawić do przestygnięcia.Do podsmażonych pieczarek i cebuli dodać majonez, musztardę i żółtka, następnie doprawić solą oraz pieprzem do smaku.We wgłębienia białek, w których znajdowały się żółtka nakładać porcjami gotowy farsz, najlepiej za pomocą szprycy.Jaja przełożyć na półmisek, udekorować drobno posiekanym szczypiorkiem, wędzonym łososiem i kwakami cytryny.