Wykonanie
Sos świetnie nadaje się do wielu potraw jarskich. Można go podawać np.: z
makaronem, plackami ziemniaczanymi,
kaszami czy kluskami śląskimi. Podstawowym składnikiem są
grzyby im ich więcej, tym lepiej. Każdy grzybiarz wie, że istotne jest też to jakich
grzybów używamy. Ja najbardziej lubię sos z
borowików, ale kozaki też dają radę. W tym sezonie mamy wyjątkowy wysyp
grzybów, więc trzeba korzystać, zbierać i oczywiście jeść. U nas te leśne pyszności zostały zjedzone (a właściwie wchłonięte) z
makaronem.

Składniki35 dag
grzybów (
borowików lub kozaków)1 szklanka
wody1 łyżka
masła2-3 łyżki
śmietany 12-proc. do zup i
sosów15 dag
sera pleśniowego (niebieskiego)15 dag
serka do kanapek (
śmietankowy)
sól,
pieprz do smaku
bazyliapaczka
makaronu penneGrzyby dokładnie oczyścić, opłukać, a następnie pokroić na kostkę. Wrzucić do gotującej się osolonej
wody. Gotować ok. 15 minut, cały czas mieszać drewnianą łyżką. Na patelni podgrzewamy:
masło i
serki (2-3 min). Po tym czasie zmiksować, dodając
śmietanę. Połączyć z
grzybami i razem zmiksować. Dodać
bazylie,
pieprz i
sól do smaku. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut do momentu uzyskania gęstego sosu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.



SMACZNEGO!