ßßß Cookit - przepis na MAKARON z sosem grzybowy

MAKARON z sosem grzybowy

nazwa

Wykonanie

Sos świetnie nadaje się do wielu potraw jarskich. Można go podawać np.: z makaronem, plackami ziemniaczanymi, kaszami czy kluskami śląskimi. Podstawowym składnikiem są grzyby im ich więcej, tym lepiej. Każdy grzybiarz wie, że istotne jest też to jakich grzybów używamy. Ja najbardziej lubię sos z borowików, ale kozaki też dają radę. W tym sezonie mamy wyjątkowy wysyp grzybów, więc trzeba korzystać, zbierać i oczywiście jeść. U nas te leśne pyszności zostały zjedzone (a właściwie wchłonięte) z makaronem.
Składniki
35 dag grzybów (borowików lub kozaków)
1 szklanka wody
1 łyżka masła
2-3 łyżki śmietany 12-proc. do zup i sosów
15 dag sera pleśniowego (niebieskiego)
15 dag serka do kanapek (śmietankowy)
sól, pieprz do smaku
bazylia
paczka makaronu penne
Grzyby dokładnie oczyścić, opłukać, a następnie pokroić na kostkę. Wrzucić do gotującej się osolonej wody. Gotować ok. 15 minut, cały czas mieszać drewnianą łyżką. Na patelni podgrzewamy: masło i serki (2-3 min). Po tym czasie zmiksować, dodając śmietanę. Połączyć z grzybami i razem zmiksować. Dodać bazylie, pieprz i sól do smaku. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut do momentu uzyskania gęstego sosu. Makaron ugotować w osolonej wodzie, aż będzie al dente.
SMACZNEGO!
Źródło:http://kokoszkoland.blogspot.com/2014/08/makaron-z-sosem-grzybowy.html