Wykonanie




Z podanej ilości składników możecie zrobić 1 dużą
chałkę lub 2 małe.Składniki:15 g świeżych
drożdży3/4 szklanki
mleka lub ciepłej
wody6 dag
cukru1 mała łyżeczka
soli50 dag
mąki pszennej2
jajka ( 1 całe + 1
żółtko) 1
białko rozmieszane z odrobiną
mleka do posmarowania przed pieczeniem
chałki6-7 dag
masłaWykonanie
Mąkę przesiewamy do miski.
Mleko lub
wodę lekko podgrzewamy.
Drożdże rozkruszamy i mieszamy z 1 łyżką
cukru i paroma łyżkami płynu , i 1 łyżką
mąki. W
mące wsypanej do miski, robimy wgłębienie i wlewamy pozostałe
mleko lub
wodę pozostawiając 1/3 płynu do rozpuszczenia
soli. Wlewamy do wgłębienia z
mlekiem rozrobiony rozczyn, lekko mieszamy, wierzch zasypujemy
mąką około centymetrową warstwą. Całość pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut.
Jajka (1+ 1
żółtko) ubijamy z
cukrem.
Sól rozpuszczamy w pozostałym płynie.
Masło roztapiamy do konsystencji gęstej
śmietany. Do dojrzałego rozczynu /po 40 minutach/ wlewamy masę jajeczno-
cukrową, płyn z rozpuszczoną
solą. Całość wyrabiamy najpierw łyżką, a następnie ręką.Wyrabiamy ciasto około 12 minut , aż zacznie odchodzić od brzegów naczynia. Dodajemy rozpuszczone
masło i ponownie wyrabiamy około 8 minut. Ciasto powinno być luźne.Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę . Po tym czasie wykładamy ciasto na posypaną
mąką stolnicę i dzielimy na 6 równych porcji. Z każdej formujemy długi wałek. Na stolnicę kładziemypapier do pieczenia wielkości foremki w jakiej będziemy piec
chałkę. Na papierze układamy obok siebie wałki ciasta , zlepiamy razem wierzchołki , rozkładamy wałeczki ciasta w taki sposób aby tworzyły wachlarz. Robiąc większy odstęp w środku wachlarza. Czyli trzy wałki rozkładamy obok siebie końcami skierowane w lewą stronę a trzy końcami w prawą stronę. Teraz zaplatamy warkocz. wałek nr 1 przekładamy przez wierzch pozostałych dwóch i kładziemy na środek obok wałka 4, wałek nr 6 przekładamy przez wierzch wałka nr 5, 4,1 i kładziemy obok wałka nr 3. wałek nr 2 przekładamy i kładziemy obok wałka nr 1, wałek nr 5 przekładamy i kładziemy obok wałka nr 6, wałek nr 3 przekładamy i kładziemy obok wałka nr 2, wałek nr 4 przekładamy i kładziemy obok wałka nr 5. Całość powtarzamy . Końce sklejamy i zawijamy pod spód
chałki.Można też zapleść
chałkę z 4 wałków. Wałki układamy w formie wachlarza , oczywiście odwróconegoczyli dół wachlarza jest górą
chałki. Dwa wałki kładziemy końcami w lewą stronę, a dwa w prawąstronę. 1 wałek przekładamy przez wierzch 2 i kładziemy obok 3, 4 przekładamy przez wierzch3 i 1 i kładziemy obok 2, 3 przekładamy i kładziemy obok 4. Całość powtarzamy. Końce sklejamy i zawijamy pod spód
chałki.Najlepiej
weźcie sobie kawałki grubej wstążki lub taśmy i potrenujcie splatanie
chałki. Zobaczycieże to wcale nie jest trudne.Zaplecioną
chałkę przekładamy razem z papierem do foremki i pozostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie smarujemy wierzch
chałki białkiem rozmąconym z niewielką ilością
mleka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 90 stopni C na 10 minut . Następnie zwiększamy temperaturę do 180 stopni C i pieczemy 30 - 40 minut.Pamiętajcie, że jeżeli pieczecie ciasto w formach czarnych to spód ciasta piecze się szybciej, a w zwykłych jasnych wolniej.Wierzch
chałki można też posypać kruszonką.Jeżeli
mąka jest bardzo przesuszona to żeby otrzymać ciasto o dość luźnej konsystencji trzeba zwiększyć ilość płynu o kilka łyżek.Ciasto nie może być też zbyt luźne bo nie da się go zapleść. Można go wtedy upiec w foremce bez zaplatania
chałki. Smak będzie taki sam jak tej zaplatanej.
Ciasto drożdżowe po wyrobieniu i wyrośnięciu staje się luźniejsze niż na początku.Jeżeli dosypujecie
mąki do wyrobionego już ciasta to należy ponownie go wyrabiać około 15- 20 minut.Powodzenia i smacznego.