ßßß Cookit - przepis na Placek do barszczu

Placek do barszczu

nazwa

Wykonanie

Jeśli znudziły się Wam krokiety, albo paszteciki do barszczu, jest to świetna odmiana. Farsz mięsno pieczarkowy, bardzo dobrze współgra z kruchym, lekko pikantnym ciastem. Przygotowanie nie jest pracochłonne więc gorąco zachęcam do wypróbowania.
Składniki:
Ciasto:
4 szklanki mąki
1 kostka masła
3 jajka
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
1 zupa ogonowa
Farsz:
1 kg. mięsa mielonego
1/2 kg. pieczarek
2 średnie cebule
1 surowe jajko
5 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki bułki tartej
2 kostki rosołowe
Etapy przygowowania :
1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy na stolnicy i ugniatamy ciasto.
2. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe. Smażymy ok. 10 minut.
3. Do surowego mięsa mielonego dodajemy przestudzone pieczarki, surowe jajko, bułkę tartą oraz ugotowane jajka starte na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.
4. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do brytfanny. podpiekamy ok. 10 – 15 minut w 160 stopniach. Kiedy będzie gotowe wykładamy farsz i przykrywamy drugą porcją ciasta. Wierzch dziurkujemy widelcem i pieczemy w 170 stopniach ok. 1h.
Smacznego !!
Źródło:http://zycienawidelcu.pl/ciasta/placek-do-barszczu