Wykonanie
Jeśli znudziły się Wam krokiety, albo paszteciki do barszczu, jest to świetna odmiana. Farsz
mięsno pieczarkowy, bardzo dobrze współgra z kruchym, lekko pikantnym
ciastem. Przygotowanie nie jest pracochłonne więc gorąco zachęcam do wypróbowania.


Składniki:Ciasto:4 szklanki
mąki1 kostka
masła3
jajka1 łyżka
proszku do pieczenia2 łyżki
śmietany1 zupa ogonowaFarsz:1 kg.
mięsa mielonego1/2 kg.
pieczarek2 średnie
cebule1 surowe
jajko5
jajek ugotowanych na twardo2 łyżki
bułki tartej2
kostki rosołowe

Etapy przygowowania :1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy na stolnicy i ugniatamy ciasto.2.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na
oleju. Następnie dodajemy starte na grubych oczkach
pieczarki oraz
kostki rosołowe. Smażymy ok. 10 minut.3. Do surowego
mięsa mielonego dodajemy przestudzone
pieczarki, surowe
jajko,
bułkę tartą oraz ugotowane
jajka starte na grubych oczkach. Całość dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły.4. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną część wałkujemy i wykładamy do brytfanny. podpiekamy ok. 10 – 15 minut w 160 stopniach. Kiedy będzie gotowe wykładamy farsz i przykrywamy drugą porcją ciasta. Wierzch dziurkujemy widelcem i pieczemy w 170 stopniach ok. 1h.






Smacznego !!