ßßß Cookit - przepis na Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie piernikowym

nazwa

Wykonanie

Cześć,
do wykonania tego przepisu zainspirował nas pobyt w Toruniu, gdzie odbywały się warsztaty kulinarne połączone z Targami. Mieliśmy okazje skosztować kuchni kopernikańskiej i postanowiliśmy odtworzyć chociaż namiastkę dawnych smaków. Ciekawostką jest to że przepis pochodzi z czasów Kopernika, czyli jest szacowany na około XVI wiek. Pełno w nim aromatycznych i korzennych przypraw. Przekonajcie się sami i wypróbujcie tych niebanalnych smaków!
Składniki:
(porcja na 3-4 osoby)
600 g polędwicy wieprzowej
Marynata:
1½ łyżki miodu
50 ml alkoholu
kolendra
kardamon
goździki
1 ząbek czosnku
oliwa
Sos:
odrobina oleju i masła
1½ łyżki miodu
mała cebula
1 ząbek czosnku
150 ml wina wytrawnego
100 g suszonych pierników
Marynowanie polędwiczek:
1. Kolendrę, kardamon i goździki rozetrzeć w moździerzu, czosnek przecisnąć przez praskę.
2. Miód rozpuścić w alkoholu i zalać polędwiczki.
4. Dodać szczyptę oliwy i natrzeć przygotowanymi przyprawami i czosnkiem.
5. Tak przygotowane mięso ostawić do lodówki na dobę przed smażeniem.
Przygotowanie sosu:
1. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju z dodatkiem masła i miodu.
2. Dodać zamarynowane wcześniej polędwiczki i smażyć z każdej strony około 10 minut.
3. Podsmażone mięso zdjąć z patelni i wlać wino, doprowadzić do wrzenia.
4. Następnie dodać wcześniej ususzone pierniki, które będą naturalnym zagęstnikiem i bazą sosu. (Do przepisu użyłem Katarzynek Toruńskich). Należy pamiętać, aby pierniki dodawać stopniowo co pozwoli nam uzyskać idealną konsystencję aksamitnego sosu.
5. Usmażone wcześniej polędwiczki przełożyć z powrotem do sosu i dusić całość jeszcze około 10 minut.
6. Nasze danie jest gotowe do spożycia, smacznego! ;)
Źródło:http://lubimy-kucharzyc.blogspot.com/2014/04/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie.html