Wykonanie

Cześć,do wykonania tego przepisu zainspirował nas pobyt w Toruniu, gdzie odbywały się warsztaty kulinarne połączone z Targami. Mieliśmy okazje skosztować kuchni kopernikańskiej i postanowiliśmy odtworzyć chociaż namiastkę dawnych smaków. Ciekawostką jest to że przepis pochodzi z czasów Kopernika, czyli jest szacowany na około XVI wiek. Pełno w nim aromatycznych i
korzennych przypraw. Przekonajcie się sami i wypróbujcie tych niebanalnych smaków!Składniki:(porcja na 3-4 osoby)600 g
polędwicy wieprzowejMarynata:1½ łyżki
miodu50 ml
alkoholukolendrakardamongoździki1 ząbek
czosnkuoliwaSos:odrobina
oleju i
masła1½ łyżki
miodumała
cebula1 ząbek
czosnku150 ml
wina wytrawnego100 g suszonych piernikówMarynowanie polędwiczek:1.
Kolendrę,
kardamon i
goździki rozetrzeć w moździerzu,
czosnek przecisnąć przez praskę.2.
Miód rozpuścić w
alkoholu i zalać
polędwiczki.4. Dodać szczyptę
oliwy i natrzeć przygotowanymi
przyprawami i
czosnkiem.5. Tak przygotowane
mięso ostawić do lodówki na dobę przed smażeniem.Przygotowanie sosu:1.
Cebulę i
czosnek zeszklić na
oleju z dodatkiem
masła i
miodu.2. Dodać zamarynowane wcześniej
polędwiczki i smażyć z każdej strony około 10 minut.3. Podsmażone
mięso zdjąć z patelni i wlać
wino, doprowadzić do wrzenia.4. Następnie dodać wcześniej ususzone pierniki, które będą naturalnym zagęstnikiem i bazą sosu. (Do przepisu użyłem Katarzynek
Toruńskich). Należy pamiętać, aby pierniki dodawać stopniowo co pozwoli nam uzyskać idealną konsystencję aksamitnego sosu.5. Usmażone wcześniej
polędwiczki przełożyć z powrotem do sosu i dusić całość jeszcze około 10 minut.6. Nasze danie jest gotowe do spożycia, smacznego! ;)