Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor Miesięcznik Kuchnia

Fot. Arkadiusz Ścichocki / AGCzas przygotowania: do 60 minutRegion: kuchnia wietnamskaIlość osób: dla 4 osób

Średnia ocena potrawyOceń przepis (7 głosów)1 główka
sałaty rzymskiej lub lodowej (lub 12 małych posmarowanych
wodą arkuszy papieru ryżowego)1/2
ogórka wężowego2-3
marchewki1
owoc karamboli (pokrojony na cieniutkie gwiazdki)1 szklanka
makaronu ryżowegoSałatka z
makaronem ryżowym - sposób przygotowania: Praktycznie do każdego posiłku podaje się w Wietnamie półmisek surówki z warzyw,
owoców,
kiełków, często listków świeżych
ziółNa dużym półmisku poukładaj najpierw pojedyncze liście
sałaty (lub
arkusze papieru ryżowego).
Ogórka obierz, przekrój wzdłuż na połowę, usuń nasionka (najlepiej łyżeczką). Połówki pokrój w cienkie plasterki.
Marchewki obierz i pokrój w cieniutkie paseczki.
Ogórka i
marchewki ułóż na sałacie, udekoruj gwiazdkami karamboli.
Makaron ryżowy przełóż do miski z ciepłą
wodą (powinien być całkowicie przykryty). Odstaw na 20 minut, aby napęczniał, przełóż na sitko i osącz. W oddzielnym naczyniu zagotuj
wodę, wrzuć
makaron, szybko porozdzielaj pałeczkami i gotuj 3 sekundy (
makaron powinien być miękki, ale wciąż sprężysty). Dokładnie osącz z
wody i ułóż na półmisku z
sałatką.Speisezimmerreprezentować berlińską kuchnię? Tak, Berlin jest multi-kulti.
Sałatka z
makaronu ryżowego i
łososia wg Sarah Wiener dwie garście porwanych różnych liści
sałaty, 6 małych
pomidorków, 50 g
makaronu ryżowego, 4 małe filety z
łososia,
sól,
pieprz, jasny
sos sojowy,
olej sezamowy, szczypta czarnego
sezamu winegretPączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu