ßßß Cookit - przepis na Łosoś pieczony na desce cedrowej w ziołach

Łosoś pieczony na desce cedrowej w ziołach

nazwa

Wykonanie

900g fileta z łososia w całości
świeżo mielony pieprz i sól
suszony koperek około 5g
1 cytryna pokrojona w plasterki
Sok z 1 cytryny
deska cedrowa do grillowania lub pieczenia
Łosoś pieczony na desce cedrowej w ziołach - sposób przygotowania: Do przygotowania potrawy potrzebna będzie deska cedrowa, która dana potrawie niepowtarzalny aromat i smak Pełny opis i instrukcja grillowania na deskach cedrowych: - Namaczaj deskę przez minimum 1 godzinę przed użyciem, aby zabezpieczyć ją przed zapaleniem.
- Aby wzbogacić smak, do wody dodaj 1 łyżeczkę soli.
- Jeżeli chcesz urozmaicić smak, dodaj na 2 litry wody 1 kubek białego wytrawnego wina, soku jabłkowego lub innego soku.
- Przygotuj grill zgodnie z instrukcją producenta.
- Temperatura w zależności od przepisu powinna wynosić 200° - 215°C.
Przed pierwszym użyciem deski, zanim ułożysz potrawy, opiecz ją delikatnie z każdej strony. Pomoże to uzyskać jeszcze lepszy aromat oraz zapobiegnie wypaczaniu się deski.
Połóż przygotowaną deskę na grill i zamknij pokrywę. Po kilku minutach deska zacznie lekko dymić i trzaskać. Ułóż potrawy na desce i zamknij pokrywę grilla.
Czas pieczenia jest różny w zależności od rodzaju potraw i przepisu.
Uwaga! Jeżeli grill będzie bardzo rozgrzany, deska może się zapalić. Przygotuj wodę w butelce z rozpylaczem, aby niezwłocznie ugasić ogień. Zmniejsz ogień i piecz dalej.
Po zakończeniu grillowania, gorące deski wstaw do naczynia z wodą. Zapobiegnie to ponownemu zapłonowi desek oraz jeśli zechcesz użyć ich jeszcze raz, przedłuży to życie innym drzewom.
Wskazówka: Jeżeli deska jest już zwęglona, to połam ją i wrzuć do grilla. Użyj jej jako drewna do wędzenia, które nada niepowtarzalny aromat twoim potrawom.
Jeżeli deska nie jest jeszcze mocno nadpalona, to umyj ją w ciepłej wodzie, osusz i użyj ponownie. Kolejne namoczenie jest opcjonalne.
Sposób przygotowania potrawy: Usuń wszystkie ości z łososia. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz skrop sokiem z cytryny. Wierzch ryby posyp obficie suszonym koperkiem. Na wierzch możesz również ułożyć plasterki cytryny. Odstaw rybę na bok i poczekaj, aż grill rozgrzeje się do temp. około 200°C. Połóż deskę na grillu i zamknij pokrywę. Poczekaj, aż deska się rozgrzeje i zacznie się lekko dymić. Kiedy deska będzie już gotowa, ostrożnie podnieś pokrywę, ułóż łososia na desce i zamknij pokrywę piecz / wędź rybę przez około 8-10 minut lub aż do momentu, gdy będzie gotowa. Zdejmij potrawę z grilla.
Apetyczny łosoś w galarecie. Nie może go zabraknąć na twoim wigilijnym stole
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-21413486/losos pieczony na desce cedrowej w ziolach/p