ßßß Cookit - przepis na Chlebek kanadyjski

Chlebek kanadyjski

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor cinek1314
Czas przygotowania: powyżej 60 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: kuchnia polska
Ilość osób: powyżej 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (3 głosy)
Chlebek kanadyjski - składniki:
- 50 dag mąki - ok szkl. letniej wody - trochę mniej niż 1/3 kostki drożdży - płaska łyżeczka soli - łyżeczka cukru - 3 łyżki oleju - odrobina ciepłego mleka - 1/2 łyżeczki masła
Chlebek kanadyjski - sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, sól i cukier, wlać olej, wodę i rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrobić niezbyt klejące się ciasto, przykryć i odstawić na ok. 30-40 minut.
2. Na blasze wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia wyłożyć uformowane ciasto. Odstawić na 20-40 minut.
3.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Chleb posmarować z wierzchu masłem i piecz ok. 40 minut.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-18919291/chlebek kanadyjski/p