Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor red.
AGATA JAKUBOWSKACzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: kuchnia hiszpańskaIlość osób: dla 2 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (0 głosów)Tortilla hiszpańska - składniki:
cebulaoliwa do smażenia2
pomidory6
jajeksólpieprzpuszka
tuńczyka w sosie własnymTortilla hiszpańska - sposób przygotowania: Posiekaną
cebulę szklimy na rozgrzanej
oliwie. Po kilku minutach dodajemy sparzone, obrane ze skórek i pokrojone
pomidory. Smażymy 10-15 minut, odstawiamy. Wbijamy
jajka do miski, doprawiamy
solą i
pieprzem, ubijamy. Dodajemy
tuńczyka i podsmażone
pomidory z
cebulą. Rozgrzewamy na patelni odrobinę
oliwy, wlewamy masę na patelnię, pilnując, by pokryła ją równomiernie. Smażymy do momentu, aż spodnia warstwa się zrumieni. Wówczas odwracamy i smażymy z drugiej strony.QuesadillaChociaż nazwa quesadilla wywodzi się od słowa queso, czyli
ser, to używanie do niej
sera nie jest obowiązkowe - nadzienia mogą być przeróżne. Najważniejsze jest jednak to, w co quesadilla jest opakowana, czyli tortilla [czyt.: tortija]. Nie należy mylić tortilli meksykańskiej z tortillą hiszpańską, pełne różnorodnych dodatków. Oprócz
tuńczyka, możesz dodać do nich ulubione
wędliny, czy
mięso, albo po prostu same warzywa. Tortillę podawaj np. z
sałatą polaną
sosem winegret. Tortilla hiszpańska
cebula oliwa do smażenia 2
pomidory 6
jajek sól pieprz puszka
tuńczyka w sosie własnym Posiekaną