ßßß Cookit - przepis na Ostra sałatka śledziowa

Ostra sałatka śledziowa

nazwa

Wykonanie

Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i drinki!
Autor Mru
Czas przygotowania: do 30 minut
Poziom trudności: łatwe
Region: inne
Ilość osób: dla 4 osób
Średnia ocena potrawy
Oceń przepis (4 głosy)
0.5kg śledzi (matjasów
najlepiej Lisnera
na tacce)
ogórki konserwowe (dla odważnych: z chili)
1 puszka groszku
1 duża czerwona cebula
majonez (najlepiej Babuni ze względu na konsystencję)
pieprz cayenne
Ostra sałatka śledziowa - sposób przygotowania: Uwaga: bardzo ostre! Śledzie opłukać, w ten sposób pozbywamy się nadmiaru soli. Pokroić je w centymetrową kostkę. Ogórki konserwowe pokroić także w kostkę (proporcja śledzie:ogórki powinna wynosić 2:1) Obrać i pokroić bardzo drobno cebulę. Składniki wrzucić do miski. Odlać wodę z groszku i dosypać go do pozostałych składników. Wszystko wymieszać z maksymalnie dwoma łyżkami majonezu (składniki powinny się skleić, ale nie powinny "pływać" w majonezie) i sporą ilością pieprzu cayenne (do smaku). NIE SOLIĆ - matjasy są mocno solone. Sałatkę najlepiej zrobić na dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Podawać ze świeżym pieczywem lub chrupkim.
Pączki serowe z polewą czekoladową
Tatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]
Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]
Kruche ciasteczka z włoskimi orzechami
Dodaj swój przepis
Idealne faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje faworków.
Zobacz też:
Domowe soki
Oprawa stołu
Źródło:http://ugotuj.to/ugotuj/-13314711/ostra salatka sledziowa/p