Wykonanie
Tysiące sprawdzonych przepisów na dobre jedzenie i
drinki!Autor MruCzas przygotowania: do 30 minutPoziom trudności: łatweRegion: inneIlość osób: dla 4 osóbŚrednia ocena potrawyOceń przepis (4 głosy)0.5kg
śledzi (
matjasównajlepiej Lisnerana tacce)
ogórki konserwowe (dla odważnych: z
chili)1 puszka
groszku1 duża
czerwona cebulamajonez (najlepiej Babuni ze względu na konsystencję)
pieprz cayenneOstra
sałatka śledziowa - sposób przygotowania: Uwaga: bardzo ostre!
Śledzie opłukać, w ten sposób pozbywamy się nadmiaru
soli. Pokroić je w centymetrową kostkę.
Ogórki konserwowe pokroić także w kostkę (proporcja
śledzie:
ogórki powinna wynosić 2:1) Obrać i pokroić bardzo drobno
cebulę. Składniki wrzucić do miski. Odlać
wodę z
groszku i dosypać go do pozostałych składników. Wszystko wymieszać z maksymalnie dwoma łyżkami
majonezu (składniki powinny się skleić, ale nie powinny "pływać" w
majonezie) i sporą ilością
pieprzu cayenne (do smaku). NIE SOLIĆ -
matjasy są mocno solone.
Sałatkę najlepiej zrobić na dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Podawać ze świeżym
pieczywem lub chrupkim.Pączki
serowe z
polewą czekoladowąTatar wołowy na grzankach [Jakub Kuroń gotuje]Falafel z zielonym tahini [Jakub Kuroń gotuje]Kruche
ciasteczka z
włoskimi orzechamiDodaj swój przepis

Idealne
faworki są chrupiące, delikatne i bardzo się kruszą ("przyozdabiając" przy tym twoją bluzkę). Karnawał wciąż trwa, więc zachęcamy do smażenia. Oto sprawdzone przepisy na trzy rodzaje
faworków.Zobacz też:Domowe
sokiOprawa stołu