ßßß Cookit - przepis na SZYNKA Z INDYKA W MUSZTARDZIE

SZYNKA Z INDYKA W MUSZTARDZIE

nazwa

Wykonanie

Pierś indyka pieczona w otoczce musztardowo-rozmarynowej to wspaniała, domowa wędlina.
Smaczna, lekka i zdrowa :)
Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia (09/2010).
Uwaga:)
Taka wędlina zaspokoi apetyty wszystkich domowników, zarówno tych dbających o linię (dodatek do sałatek) jak i tych szczęśliwców, którzy jeszcze się o to nie muszą martwić (plasterki dodawane do kanapek) ;)
Składniki:
1 kg piersi z indyka
3 łyżki musztardy
1 łyżeczka syropu z agawy (cukru brzozowego/fruktozy) – opcjonalnie
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 gałązka rozmarynu
sól i pieprz
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć solą oraz pieprzem.
Musztardę wymieszać z syropem z agawy, oliwą i listkami rozmarynu, a następnie równomiernie rozsmarować na powierzchni mięsa.
Piec 35-40 minut w żaroodpornym naczyniu, przykrytym folią aluminiową. Odkryć i piec kolejne 15-20 minut.
Wyjąć i pozostawić do wystudzenia (na ten czas mięso można lekko przykryć, aby nie wyschło).
Kroić w cienkie plasterki (do kanapek) lub w kostkę jako dodatek do sałatek.
Uwaga:
Składniki sałatki ze zdjęcia : papryka konserwowa, szynka z indyka, pieczone bakłażany, czarne oliwki, suszone pomidory, posiekana natka pietruszki. Wymieszać i doprawić sosem np. winegret .
Smacznego:)
Do szynki z indyka polecam sos figowy.
Źródło:http://lepszysmak.wordpress.com/2011/03/10/szynka-z-indyka-w-musztardzie