Wykonanie
Pierś indyka pieczona w otoczce
musztardowo-rozmarynowej to wspaniała, domowa
wędlina.Smaczna, lekka i zdrowa :)Przepis pochodzi z miesięcznika Kuchnia (09/2010).Uwaga:)Taka
wędlina zaspokoi apetyty wszystkich domowników, zarówno tych dbających o linię (dodatek do sałatek) jak i tych szczęśliwców, którzy jeszcze się o to nie muszą martwić (plasterki dodawane do kanapek) ;)Składniki:1 kg piersi z
indyka3 łyżki
musztardy1 łyżeczka
syropu z agawy (
cukru brzozowego/fruktozy) – opcjonalnie2-3 łyżki
oliwy z oliwek1 gałązka
rozmarynusól i
pieprzWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i natrzeć
solą oraz
pieprzem.
Musztardę wymieszać z
syropem z agawy,
oliwą i listkami
rozmarynu, a następnie równomiernie rozsmarować na powierzchni
mięsa.Piec 35-40 minut w żaroodpornym naczyniu, przykrytym folią aluminiową. Odkryć i piec kolejne 15-20 minut.Wyjąć i pozostawić do wystudzenia (na ten czas
mięso można lekko przykryć, aby nie wyschło).Kroić w cienkie plasterki (do kanapek) lub w kostkę jako dodatek do sałatek.Uwaga:Składniki sałatki ze zdjęcia :
papryka konserwowa,
szynka z indyka, pieczone
bakłażany,
czarne oliwki,
suszone pomidory, posiekana
natka pietruszki. Wymieszać i doprawić sosem np.
winegret .Smacznego:)
Do
szynki z indyka polecam sos
figowy.