Wykonanie

Kotlet z
kurczaka na każdym chyba
stole pojawia się bardzo często, najczęściej w klasycznej postaci. Dziś przedstawiam pomysł jak w łatwy sposób można nadać mu nowego, wyjątkowego smaku. Jak dla mnie taka wersja jest nawet smaczniejsza-
mięso ma wyrazistszy smak a panierka jest chrupiąca, lekko słonawa i ma piękny złoty kolor.Składniki:duży
filet z kurczaka1/2 paczki
krakersów solonych2 łyżki
musztardy chrzanowej1/2 szklanki
mlekasólpieprzsłodka paprykamąkatłuszcz do smażenia
Mięso opłukać, pokroić na płaty, każdy lekko rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy. Natrzeć
solą,
pieprzem i
papryką.
Mleko wymieszać z
musztardą.
Mąkę przesiać na osobny talerz.
Krakersy umieścić w woreczki i rozdrobnić je za pomocą wałka, przesypać na talerz.
Mięso panierować w
mące, następnie w
mleku z
musztardą a później w krakersach. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto.