ßßß Cookit - przepis na musztardowy filet w krakersach

musztardowy filet w krakersach

nazwa

Wykonanie

Kotlet z kurczaka na każdym chyba stole pojawia się bardzo często, najczęściej w klasycznej postaci. Dziś przedstawiam pomysł jak w łatwy sposób można nadać mu nowego, wyjątkowego smaku. Jak dla mnie taka wersja jest nawet smaczniejsza- mięso ma wyrazistszy smak a panierka jest chrupiąca, lekko słonawa i ma piękny złoty kolor.
Składniki:
duży filet z kurczaka
1/2 paczki krakersów solonych
2 łyżki musztardy chrzanowej
1/2 szklanki mleka
sól
pieprz
słodka papryka
mąka
tłuszcz do smażenia
Mięso opłukać, pokroić na płaty, każdy lekko rozbić tłuczkiem przez woreczek foliowy. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Mleko wymieszać z musztardą. Mąkę przesiać na osobny talerz. Krakersy umieścić w woreczki i rozdrobnić je za pomocą wałka, przesypać na talerz. Mięso panierować w mące, następnie w mleku z musztardą a później w krakersach. Wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoto.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/01/musztardowy-filet-w-krakersach.html