Wykonanie
Bajaderki czyli świąteczny recycling… zawsze gdy po świętach zostawały kawałki lub gdy na blasze pozostawały okrawki „skórek” ciast to mnie aż za gardło ściskało gdy miałam to powyrzucać. Ale co poradzić? Zjeść się nie da bo brzydkie, bo suche, bo czerstwe… a może jednak się jednak da?
Składniki:resztki ciast (u mnie ok. kilogramowy zakalec świąteczny (miał być makowcem) i połowa babki drożdżowej z
rodzynkami (bo mężowi nie smakowała))paczka
herbatników i trochę kruchych
ciastek HIPP’a (bo moje dziecko pogardziło)3 łyżki
cukrupół szklanki
mlekałyżka
likieru brzoskwiniowego3 łyżeczki
kakaocukier puder do obtaczania (można obtaczać też w orzechach, wiórkach
kokosowych lub
czekoladzie)Ciasta i
herbatniki mielimy przy pomocy maszynki do
mielenia mięsa. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Gdy całość jest zbyt sucha dodajemy więcej
mleka, gdy zbyt mokra więcej
herbatników. Formujemy kulki i obtaczamy w cukrze pudrze.Przepis bierze udział w Akcji kulinarnej na Durszlaku.