Wykonanie
Share the post "Orange
curd z
likierem cytrynowym"Znowu zima za oknem, proponuję więc podarować sobie odrobinę lata w kuchni i zrobić jakże prosty krem
pomarańczowy z odrobiną
likieru cytrynowego w celu rozgrzania się:). Orange
curd ma bardzo wiele zastosowań, może służyć jako dodatek do sałatki owocowej, polewa do różnych ciast,ale też jako nadzienie do różnych
ciasteczek czy babeczek. Ja o zrobiłam w celu polania Pavlovej, ale o tym jutro:), resztę zjem po postu łyżeczką. Pychaa!Orange
curd z
likierem cytrynowym (ok.500 ml)Składniki:3/4 szklanki
cukru8
żółtek z dużych jaj2 łyżki
skórki pomarańczowej i 1/2 szklanki soku z
pomarańczy (otrzymamy te składniki z 2
pomarańczy)1/4 szklanki
soku z cytryny ( z 2
cytryn)szczypta
soli100 ml
likieru cytrynowego (opcjonalnie)Przygotowanie:W średnim rondelku roztrzep ze sobą
żółtka,
cukier i
skórkę pomarańczową. Następnie dodaj
soki i szczyptę
soli,ponownie dokładnie wymieszaj.Postaw rondel na średnim ogniu i podgrzewaj, mieszając bezustannie trzepaczką,aż płyn zgęstnieje na tyle, by pokryć grubszą warstwą wypukłą stronę łyżki. Zajmie to ok. 5 minut. Pamiętaj, aby nie doprowadzić do wrzenia!Zdejmij z ognia i przelej krem przez sitko (w celu pozbycia się
skórki pomarańczowej) do żaroodpornej miseczki (u mnie słoik), pomagając sobie np. silikonową szpachelką lub łyżką,gdyż krem będzie już dosyć gęsty.Gdy używamy
likieru, wlej go w tym momencie do kremu i bardzo energicznie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.Przykryj miseczkę folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.Można go przechowywać w lodówce do 2 tygodni.Smacznego!



Share the post "Orange
curd z
likierem cytrynowym"



