Wykonanie

Birramisù to nic innego jak tiramisù, w którym zamiast
kawy użyto
ciemnego piwa. Choć takie połączenie może wydawać się lekko kontrowersyjne, mnie od pierwszej chwili bardzo przyjemnie zaskoczyło. Zetknęłam się z nim w zeszłym roku podczas warsztatów
piwa Książęcego w Akademii Kulinarnej Whirlpool. Autorem menu był wówczas Marco Ghia i to on zaproponował taką wersję słynnego włoskiego deseru. Od tamtej
pory robiłam go kilkukrotnie, za każdym razem utwierdzając się, że to naprawdę sympatyczne zestawienie. Jeżeli jednak jesteście mocno przywiązani do klasyki, zapraszam na tradycyjne do
bólu Tiramisù Najprawdziwszej Włoskiej Mammy z Treviso.Na zdjęciach widzicie 2 różne sposoby podania birramisù. Osobiście, coraz częściej skłaniam się ku wersji drugiej, bo wydaje się być po prostu bardziej efektowna.

Birramisù wg. Marco GhiaSkładniki:500g
sera mascarponeduże opakowanie
biszkoptów typu savoiardi3
jaja9 płaskich łyżek
cukru pudru0,5 l
ciemnego piwaszczypta
solikakao do posypaniaWykonanie:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Żółtka ubijamy z
cukrem, stopniowo dodajemy
mascarpone i mieszamy razem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Następnie partiami dodajemy ją do kremu z
mascarpone.Do płaskiego naczynia wlewamy
piwo, w którym następnie zanurzamy na chwilę
biszkopty, sztuka po sztuce.Nasączone
biszkopty układamy jako pierwszą warstwę na dnie naczynia. Rozprowadzamy na nich warstwę kremu. Czynności powtarzamy, układając kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę powinien stanowić krem

Życzę Wam Smacznego! :-)